Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні буде встановлена адвокатська монополія на усі судові процеси?

8 квітня 2014, 13:17
823
58
Реклама

Керівник Координаційного центру за поданням безкоштовної правової допомоги А. Вишнєвський опублікував законопроект про внесення змін до Закону про адвокатуру, сформованого на основі пропозицій, що поступили за станом на 07.04.2014.

Згідно з проектом суб'єкти законодавчої ініціативи зобов'язані погоджувати з НААУ законопроекти, що стосуються основ організації і діяльності адвокатури. Пропозиції НААУ до таких проектів обов'язкові до розгляду відповідними Комітетами ВР.

Також з 2 до 3 років збільшений стаж в області права, яким повинен володіти громадянин України, що виявив бажання стати адвокатом.

Рада адвокатів України може встановити внесок здачіу кваліфікаційного іспиту в розмірі не менше 3 і не більше 5 п'яти розмірів мінімальної зарплати за станом на дату подачі заяви про допуск до першого етапу кваліфікаційного іспиту.

Внесок за ті, що стажуються встановлюється радою адвокатів регіону і не може перевищувати розміру 10 мінімальних зарплат на перший день стажування. 4/5 цього внеску виплачується радою адвокатів регіону в якості винагороди керівникові стажування, 1/5 спрямовується на покриття витрат, пов'язаних з основною діяльністю ради адвокатів регіону.

За рішенням ради адвокатів регіону особа може бути звільнена від сплати внеску за те, що стажується з письмової згоди керівника стажування, який призначається.

На стажиста адвоката поширюється обов'язок зберігати адвокатську таємницю і дотримувати Правила адвокатської етики.

Адвокат, що здійснює адвокатську діяльність індивідуально, для цілей оподаткування може вибирати будь-який з податкових режимівпередбачених НК для самозанятых осіб, в т.ч. спрощену систему оподаткування, обліку і звітності при оподаткуванні власних прибутків, отриманих від адвокатської діяльності в порядку і умовах, певних НК, без держреєстрації як фізособа-підприємець.

Проектом також передбачена норма відповідно до якої заборонено вимагати у адвоката витягання з Єдиного реєстру адвокатів.

Слід зазначити, що згідно проекту представництво інтересів физ- і юр в судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного і карного судочинства, а також при розгляді справ про админправонарушениях, мають право здійснювати виключно адвокати. Ці вимоги не поширюються на законних представників, працівників органів держвлади і місцевого самоврядування, які представляють інтереси вказаних органів, ін.

Проектом передбачено розширення переліку професійних прав адвоката (ст. 20) :

- знайомитися на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними для адвокатської діяльності документами і матеріалами, в т.ч. що містять конфіденційну інформацію, а у випадку наявності відповідного допуску до державної таємниці - тими, що містять секретну інформацію, і отримувати копії таких документів і матеріалів, окрім тих, що містять інформацію з обмеженим доступом

- збирати докази будь-якими не забороненими законом способами і засобами;

- складати протоколи про админправонарушении;

- мати безперешкодний доступ в приміщення держорганів і органів місцевого самоврядування на підставі посвідчення адвоката, окрім випадків, передбачених законом.

Крім того, згідно з проектом адвокатською таємницею також вважається факт звернення клієнта до адвоката по правову допомогу, а також зміст електронного листування і телефонних розмов.

Зміни передбачені і в ст. 23 (гарантії адвокатської діяльності), зокрема відмічено, що адвокат має право вільного придбання, носіння, зберігання, а також застосування вогнепальної нарізної короткоствольної зброї (пістолетів і револьверів). Крім того, пропонується встановити, що на проведення документальної позапланової перевірки адвоката, проведення відносно адвоката слідчих дій, а також затримання адвоката може здійснюватися виключно на основі судового рішення.

Закон про адвокатуру також може поповнитися ст. 24-1, згідно якої у кожній справі кожного клієнта адвокат веде адвокатське виробництво на електронних або паперових носіях.

Врегульований проектом і питання підтвердження повноважень адвоката на надання правової допомоги. Так, встановлено, що таким підтвердженням може бути один з наступних документів:

1) договір про надання правової допомоги (витягання з договору про надання правової допомоги, підписаний сторонами);

2) доручення;

3) ордер;

4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безкоштовної правової допомоги.

Також читайте: Від адвокатів перестануть вимагати ордер і договір для підтвердження повноважень?

Планується, що основою для накладення на адвоката дисциплінарного стягнення у вигляді припинення права на заняття адвокатською діяльністю може стати порушення правил адвокатської етики.

Ряд змін пропонується внести в розділ VII Закону, регулюючий питання адвокатського самоврядування. Так, встановлено, що квота представництва, порядок висунення і обрання делегатів конференції адвокатів регіону однакові для усіх регіонів України і затверджуються Радою адвокатів України. У разі, якщо рада адвокатів регіону не встановила іншу квоту представництва, вона складає один делегат від двадцяти адвокатів.

Конференція адвокатів регіону може відмінити рішення ради адвокатів регіону.

Що стосується квот на з'їзд адвокатів, то у разі, якщо Рада адвокатів України не встановила іншу квоту представництва, вона складає один делегат від ста адвокатів. З'їзд адвокатів України у свою чергу встановлює розмір і порядок сплати щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування; встановлює розмір відрахувань рад адвокатів регіонів для забезпечення основної діяльності НААУ і інших її органів; відміняє рішення Ради адвокатів України.

З повним текстом порівняльної таблиці можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини