Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як застосовувати положення про надання банкам кредитів для збереження ліквідності?

Реклама

У листі від 4 квітня 2014 року № 40-111/14552 Нацбанк роз'яснив питання застосування окремих норм Положення про надання Нацбанком кредитів банкам України для збереження їх ліквідності.

Так, якщо банком отримано від позичальника засобу в іноземній валюті в погашення заборгованості по кредиту, майнові права по якому надані Нацбанку в забезпечення, банк перераховує Нацбанку засобу в сумі, визначеній пунктом 11 Положень, по офіційному курсу гривні до іноземної валюти на дату здійснення перерахування.

Виходячи з термінологічного визначення поняття "Обмеження операцій", встановленого Положенням про застосування Нацбанком заходів дії за порушення банківського законодавствабанк, якому заборонено здійснювати окремий вид операцій з урахуванням встановленого обмеження по виду, має право здійснювати певні операції відповідно до вже укладених договорів, проте не має права подовжувати термін дії таких договорів і укладати нові договори по здійсненню таких операцій (у тому числі договори / повідомлення по системах SWIFT, TELEX у рамках вже укладених генеральних договорів).

Під кредитом без забезпечення розуміється кредит, забезпечення по якому не відповідає вимогам глави 4 розділи II Положення про порядок формування і використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат по активних банківських операціях.

Виходячи з термінологічного визначення поняття "Обмеження операцій", банк, якому заборонено здійснювати окремий вид операцій з урахуванням встановленого обмеження за об'ємом, має право здійснювати певні операції відповідно до вже укладених договорів, подовжувати термін дії таких договорів, а також укладати нові договори по здійсненню таких операцій в межах встановленого об'єму. Нацбанк нагадав, що листом від 26 лютого 2014 року № 40-111/7921 був спрямований перелік балансових і позабалансових рахунків для розрахунку об'єму операцій. Такий об'єм визначається із залишків по балансових і позабалансових рахунках на кінець дня дати прийняття Правлінням Нацбанку рішення про надання кредиту для збереження ліквідності банку.

Пунктом 5 Положення про надання Нацбанком кредитів банкам України для збереження їх ліквідності визначено, що процентна ставка за кредитом для збереження ліквідності банку встановлюється на рівні потрійної облікової ставки Нацбанку. У зв'язку з цим, її розмір підлягає зміні у разі зміни розміру облікової ставки Нацбанку. Підпунктом 5 пункту 2 розділи IV Технічного порядку проведення операцій по наданню Нацбанком кредитів банкам України для збереження їх ліквідності встановлено, що порядок зміни процентної ставки повинно бути вказано в кредитному договорі.

Відповідно до підпункту 6 пункту 2 розділи IV Технічного порядку базовою кількістю днів для нарахування відсотків має бути фактична кількість днів в місяці / року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини