Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати не готові зобов'язати магазини приймати пляшки

7 квітня 2014, 18:01
218
3
Реклама

Комітет ВР з питань екологічної політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроект № 3489 (автор - В. Балога) про внесення змін до Закон про відходи.

Проектом пропонується розробити і впровадити до 1 січня 2015 року систему заставних цін на поворотну тару з утворенням відповідних приймальних пунктів, а також ввести з 1 січня 2015 року обов'язковий роздільний збір відходів і заборонити поховання їх в непереробленому (необробленому) виді.

Згідно із законопроектом, поворотна тара - скляний або полімерний промисловий виріб (у формі пляшки, бутля, банки), який призначається для фасовки, зберігання, транспортування і реалізації продуктів харчування в рідкому стані, забезпечуючи збереження споживчих якостей таких продуктів впродовж терміну придатності від ушкоджень і псування; підлягає поверненню з отриманням заставної ціни.

Скляну поворотну тару планувалося повертати споживачами у заклади торгівліякі здійснюють діяльність у сфері реалізації продуктів харчування аналогічних тим, які були зафасованы в поворотну тару. При цьому у споживача було б право на отримання заставної ціни за таку тару в грошовому вираженні або ж на зменшення вартості купівлі в такому закладі на цю суму.

Також проектом передбачено повернення полімерної тари в приймальні пункти з отриманням за це її заставної ціни, а також у випадках, передбачених законодавством, - і в заклади торгівлі.

Під час обговорення члени Комітету відмітилищо будь-яка система заставних цін на поворотну тару може існувати лише за умови стабільної економічної зацікавленості виробників продукції або пакувальників в отриманні вказаної тари. За словами народних депутатів, якщо цей попит не є стабільним або поширюється не на усі види тари, таку систему можна розглядати тільки як окрему частину загальної системи управління упаковкою і її відходами.

Народні депутати також звернули увагу на те, що, незважаючи на позитивну динаміку кількості населених пунктів в Україні, охоплених роздільним збором побутових відходів, об'єктивно неможливо забезпечити впровадження їх роздільного збору у усіх населених пунктах України до 1 січня 2015 року, як це запропоновано в законопроекті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини