Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді оспорюють конституційність Закону про часткову відміну судової реформи 2010 р.

31 березня 2014, 17:33
116
2
Реклама

Ради суддів адміністративних судів України прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради України і Прем'єр-міністра України по забезпеченню незалежності суддів. За словами Голови Ради Миколи Кобылянского, в зверненні викладена позиція суддів адмінсудів відносно законодавчих ініціатив проведення процедури спеціальної перевірки суддів.

Нагадаємо, В. Онопенко запропонував створити дисциплінарний суд, а судді ВСУ попросили депутатів доручити люстрацію оновленим складам УСЮ і ВККС.

Крім того, прийнято рішення звернутися до Верховного Суду України відносно конституційності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно окремих питань судоустрою і статусу суддів" від 23 лютого 2014 № 769 - VII. На думку членів Ради, віднесення вирішення кадрових питань відносно суддів виключно до компетенції Верховної Ради України суперечить європейським стандартам і ставить під загрозу об'єктивний, професійний і позаполітичний підбір суддівських кадрів.

Стурбовані судді і питанням фінансового забезпечення. Так, після прийняття 27 березня змін до держбюджетувитрати на адміністративні суди значно скоротилися. "Вже сьогодні деякі суди не мають засобів на відправку кореспонденції, не можуть вчасно повідомити сторони об розгляд справи. За таких умов розраховувати на задоволення роботою судів з боку громадськості не варто" - відмітила В. Емельянова.

У зв'язку з цим члени Ради підняли проблему нерівномірності розподілу засобів між різними окружними і апеляційними адмінсудами. Так, за словами начальника фінансово-економічного управління ВАСУ Тетяни Щавинский, сьогодні спостерігається істотний дисбаланс у розмірі середньої зарплати працівників адмінсудів по регіонах України. Так, за її словами, в Луганському окружному адмінсуді середній заробіток працівника апарату суду складає близько 3 тис. гривен, тоді як у Львівському окружному адмінсуді - тільки 1,300 грн. Така ж ситуація спостерігається і в апеляційних адмінсудах: в Донецьку працівники апарату суду отримують в середньому 4,800 грн., а, наприклад, у Вінниці - 2,100 грн.

Рада суддів адмінсудів доручила Державній судовій адміністрації вжити усі необхідні заходи для рівномірного розподілу засобів між усіма адмінсудами, а також підготувати звернення Ради до Кабміну з проханням не зменшувати витрати для адміністративних судів в поточному році.

Джерело: ВАСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини