Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Київська весна: як не треба люстрировать суддів і консолідація адвокатів

28 березня 2014, 17:21
382
4
Реклама

Сьогодні, 28 березня, в Києві проходить III Всеукраїнський весняний форум ААУ по цивільному праву і процесу "Київська весна". У першій частині Форуму переважали тими, пов'язані з революційною ситуацією як те клієнти в Криму, засвідчення форс-мажору, люстрація і можливі реформи.

Ганна Онищенкозаступник Міністра юстиції, обкреслила деякі реформи, які заплановані Міністерством. Зокрема, це реформи органів юстиції, служби державних виконавців, а також реєстраційної служби.

Що стосується майбутньої реформи адвокатури і прохань адвокатів, роз'яснити, чого ж чекати найближчим часом (31 березня робоча група повинна надати нову редакцію Закону про адвокатуру - ред.)замміністра відповіла, що у неї немає відомостей відносно можливої редакції законопроекту, який буде представлений в парламенті. Але в цілому, по словах А. Онищенко, Мінюст веде боротьбу за розширення повноважень адвоката в процесі.

На зауваження з боку президента ААУ Ольги Дмитриевой відносно необхідності системних змін законодавства, а не тільки Закону про адвокатуру, пані Онищенко порадила висловити усі свої пропозиції на засіданні робочої групи.

Проект реформи держвиконавців вже сьогодні має бути представлений на засіданні Кабміну пані Онищенко. У разі позитивного рішення уряду пілотний проект по реалізації заарештованого/конфіскованого майна за допомогою електронних торгів буде впроваджений вже з 1 травня в Київській, Вінницькій і Львівській областях.

Окремий блок питання склала люстрація як така і люстрація суддів зокрема (нагадаємо, учора ВР прийняла у першому читанні проект про відновлення довіри до судової системи). У тому, що проект досить сірої і недопрацьований, мабуть, згодні усі присутні, проте підходів до майбутньої люстрації декілька.

На думку Валентини Теличенкоті законопроекти об люстрації, які зареєстровані в Раді, не відповідають ні вимогам Майдану, ні здоровому глузду. Неможливо ні перевірити усіх суддів, ні перевірити їх рішення.

Більше того, пані Теличенко, вважає, що, по-перше, процедурі люстрації треба піддати також і прокуратуру, органи виконавчої влади, а по-друге, підійти до цього питання з формальними критеріями. Тобто, якщо та або інша людина обіймала керівні посади в певних структурах, приміром, голова суду, в певний період, то він має бути звільнений. Крім того, звільнення повинне супроводжуватися забороною на заняття деяких посад строком на 5,10, 15 років.

"Треба пояснити, що бути звільненим подібним способом це не ганьба, а об'єктивна реальність. Так, може статися, що відповідно до цієї концепції звільнять хороших професіоналів, але іншого шляху, окрім подібного формального підходу, я не бачу", говорить юрист.

Але як завжди є ряд але. Наприклад, Ростислав Кравец категорично не згоден з таким підходом. Він говорить: "Я візьму справу ось такого хорошого професіонала, яку звільнили, і через рік у нас буде рішення ЕСПЧ. Не можна вводити заборону на професію. Це не люстрація, це цирк".

Альтернатива, запропонована Леонідом Антоненкотакож не отримала належної підтримки серед адвокатів. Так, згідно концепції пана Антоненко люстрацію треба проводити за корупційним критерієм. Проте, його колеги схильні вважати, що таке пропозиція може бути актуальною на постійній основі. Тобто, не можна перевірити одних суддів на відповідності так званого життя відповідно до достатків, але залишити за бортом усіх інших, хто прийшов або прийде на ці посади.

Перша частина Форуму завершилася візитом делегації з Форуму розвитку ринку юридичних послуг в Україні, який також сьогодні проходить в Києві. Олексій Резников як один з учасників флешмоба "Адвокатові - право на захист", що відбулося на Форумі, закликав колег до об'єднання.

"Зараз не час ділитися на різні асоціації. Зараз треба встати єдиним фронтом"- відмітив адвокат. Так, за його словами, йде цілеспрямована кампанія проти усіх адвокатів і мова не йде про захист конкретно Дениса Бугая, а про захист усього співтовариства.

А. Різників стверджує, що якщо адвокати не зможуть захистити себе, то не зможуть далі спокійно працювати і допомагати своїм клієнтам. Йому вторить і колега Євгеній Солодковідмічаючи, що прийшло час не закликати, а примушувати. "Але робити ми це будемо професійно, у рамках закону"- говорить він.

Ми повинні сформувати жорстку позицію адвокатського співтовариства, резюмує А. Різників, закликаючи колег доносити до можновладців (і не лише) позицію у справі Д. Бугая і неприпустимості подібної зневаги прав адвоката в цілому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини