Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст розповів про обов'язки, права і соціальний захист покликаних на військову службу

Реклама

У листі від 25 березня 2014 року Мінюст розповів про права і обов'язки, соціальний і правовий захист військовозобов'язаних, покликаних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, резервістів, а також військовослужбовців, прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом).

Права і обов'язки, соціальний і правовий захист громадян, покликаних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, і резервістів

При мобілізації і перекладі Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни (окрім тих, що проходять службу у військовому резерві), зобов'язані явитися на збірні пункти в терміни, вказані в отриманих ними документах (мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів (військовозобов'язані СБУ, - керівників органів, де вони знаходяться на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно- рятувальної служби цивільного захисту - керівників ГСЧС). Резервісти зобов'язані явитися у військові частини в терміни, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

Згідно ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" не підлягають заклику на військову службу по мобілізації військовозобов'язані:
- заброньовані на період мобілізації і на військовий час за органами державної влади, іншими держорганами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями;
- визнані відповідно до укладення військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
- чоловіки, на утриманні яких знаходяться п'ять і більше дітей у віці до 16 років (такі чоловіки можуть бути покликані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);
- жінки, на утриманні яких знаходяться діти у віці до 16 років (такі жінки можуть бути покликані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
- зайняті постійним доглядом за особами, в нім що мають потребу, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий відхід;

- народні депутати України, депутати Верховної Ради АР Крим.

Громадянам, що перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу уповноваженого посадовця .

За покликаними на збори військовозобов'язаними на увесь період зборів і резервістами на увесь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада і середня зарплата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності. Виплата середньої зарплати здійснюється за рахунок засобів Держбюджету.

Військовозобов'язаним, які в день заклику на збори не працюютьна увесь період зборів і резервістам з числа непрацюючих на увесь термін виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення у розмірі мінімальної зарплати за рахунок засобів, передбачених в Держбюджеті на зміст Міноборони і інших центральних органів виконавчої влади, військовими формуваннями, що здійснюють керівництво.

Права і обов'язки, соціальний і правовий захист військовослужбовців, прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом)

На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають встановленим ст. 20 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" вимогам проходження військової служби.

Відповідно до ст. 21 Закону громадяни України для виконання обов'язків, пов'язаних з постановкою на військовий облік, закликом або прийняттям на військову службу, а також осіб, які спрямовуються районними (міськими) військовими комісаріатами на медогляд (медичне обстеження в амбулаторних або стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на якийсь час, необхідне для виконання вказаних обов'язків і перебування в лікувальній установі охорони здоров'я, зі збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої зарплати.

Перевезення громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, до місця служби здійснюються за рахунок засобів Держбюджету.

При перекладі військовослужбовців на нове місце проходження військової служби або звільненні з військової служби вони мають право на безкоштовне перевезення до 20 тонн особистого майна в контейнерах з попереднього місця проживання на нове ж/д транспортом, а там, де такого виду транспорту немає, - іншими видами транспорту (за винятком повітря). При перевезенні особистого майна в окремому вагоні, багажем і дрібною відправкою їм відшкодовуються фактичні витрати, але не більше за вартість перевезення майна в контейнері вагою 20 тонн.

Нагадаємо, для покликаних на військову службу хочуть відмінити виплату відсотків по кредитах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини