Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На захист звільнених суддів КСУ виступила Міжнародна комісія юристів

24 березня 2014, 09:38
129
0
Реклама

Міжнародна комісія юристів (далі - МКЮ) призвала українську владу припинити карне переслідування і звільнення суддів Конституційного Суду.

Уайлдер Тайлер, генеральний секретар МКЮ, підкреслив, що за часів кризи стабільність і спадкоємність судової системи має дуже важливе значення. Представники виконавчої, законодавчої і судової влади не повинні безпідставно звільняти суддів, як індивідуально, так і колективно.

Міжнародна комісія юристів глибоко стурбована у зв'язку із звільненням і карним переслідуванням суддів Конституційного Суду України на підставі їх тлумачення закону в судових рішеннях, відмітив Уайлдер Тайлер.

Такі заходи не відповідають принципам незалежності судової системи і верховенства права. Саме у перехідні періоди або під час такої кризи, яку Україна переживає зараз, дотримання принципів верховенства права і розподілу влади є найважливішим. Застосування будь-якого дисциплінарного стягнення повинне здійснюватися у рамках дотримання незалежності судової влади, а також грунтуватися на встановлених стандартах поведінки суддів і здійснюватися тільки після проведення справедливого розслідування, в ході якого мають бути дотримані права суддів, у тому числі і право на захист.

МКЮ відмітила, що заходи, прийняті по відношенню до суддів Конституційного суду, йдуть врозріз із зобов'язанням усіх гілок влади в Україні шанувати і захищати незалежність судової системи.

Це зобов'язання, яке є основним стержнем верховенства права і фундаментальним аспектом принципу розподілу повноважень між трьома гілками влади, закріплене в Європейській конвенції з прав людини, Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, а також в міжнародних договорах з прав людини, учасником яких є держава.

Крім того, в статті 1 Основних принципів ООН по незалежності судових органів даються роз'яснення з приводу того, що усі урядові і інші установи зобов'язані шанувати і підтримувати незалежність судової системи.

Згідно з цими принципами судді наділяються повноваженнями по розгляду будь-яких питань судового характеру, а також там вказується, що судові рішення, винесені судами, не повинні переглядатися (Принцип 4).

Судді повинні мати гарантований термін дії своїх повноважень до досягнення віку обов'язкового виходу на пенсію або до закінчення терміну своїх повноважень (Принцип 12). Судді можуть бути відсторонені від виконання посадових обов'язків або звільнені тільки після проведення справедливого розслідування (Принцип 17) і тільки із-за нездатності виконувати свої обов'язки або поведінку, яка робить їх нездатними виконувати свої обов'язки (Принцип 18). Розглядаючи недавню справу "Вовків проти України", Європейський суд з прав людини встановив, що в результаті звільнення судді Верховного Суду України шляхом парламентської процедури, було порушено право на справедливий судовий розгляд відповідно до статті 6.1 Європейській конвенції з прав людини, оскільки мали місце недостатні слідчі дії по розслідуванню обставин цієї справи, і вона не була розглянута органом правосуддя, встановленим законом.

Джерело: УХСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини