Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міністр юстиції пообіцяв переписати Конституцію і реформувати реєстраційну службу

21 березня 2014, 10:01
211
2
Реклама

За словами Міністра юстиції П. Петренко, за два тижні буде представлена програма реформ Державної реєстраційної служби. "Одним з найбільш актуальних питань є спрощення реєстрації власності і викорінювання корупції. Йдеться про те, що ми повинні максимально прибрати контакт державного службовця - реєстратора з громадянином, який отримає послуги"- відмітив він.

У службах реєстрації передбачається встановлення відеокамер і електронної черги. Також розглядається ініціатива про реєстрацію за допомогою Інтернету. Частину реєстраційних дій планується передати на обслуговування приватним структурам - нотаріусам і комерційним банкам.

За словами Міністра, зараз аналізується механізм здійснення реєстраційних дій через систему Укрпошти. "За нашими даними близько 70 % повідомлень, що передавалися через пошту реєстраторам, потім було повернено громадянам по формальних підставах"- відмітив Міністр .

Ще однією новацією повинно стати відкриття реєстрів для громадян. "Єдина проблема торкається конфлікту з нормами Конституції і Закону "Про персональні дані", що гарантують конфіденційність інформації про особу. Зараз відпрацьовується варіант, який дозволить відкрити реєстри без персональних даних про саму особу"- підкреслив Міністр.

Павло Петренко також анонсував значні зміни в законодавство в контексті захисту прав і свобод громадян України. Вони торкатимуться виборчого законодавства, змін в КПК і інші законодавчі акти. Зокрема, спільно з експертами Ради Європи і інших міжнародних організацій розроблений ряд виборчих законопроектів, приміром про місцеві вибори.

За його словами, важливим питанням є ухвалення закону "Про мирні збори". "Ми хочемо відпрацювати механізм, при якому будь-які мирні збори можуть бути проведені без додаткових бюрократичних процедур після звичайного повідомлення організаторами компетентних органів"- відмітив Павло Петренко.

Крім того, в контексті забезпечення прав і свобод громадян стануться зміни в КПК в частині захисту прав і інтересів затриманих і підозрюваних .

Також Мінюст разом з тимчасовою спеціальною комісією ВР готує нову редакцію Конституції відносно судочинства. "Я переконаний, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС ми в найкоротші терміни приймемо ряд законів, які закріплять європейські стандарти з прав і свобод громадян" - відмітив П. Петренко.

Також Міністр порушив питання реформування судової системи, зокрема, створення ефективного інституту суду присяжних в Україні.

"Той формат, який прописаний в КПК, являється, м'яко кажучи, пародією на суд присяжних. Фактично він складався з судді і двох народних засідателів, які виконували функції помічників судді. За моїм переконанням, це не об'єктивне віддзеркалення громадської думки. Я думаю, що в змінах в КПК ми запропонуємо модель ширшого представництва громадян в суді. Можливо, що буде розпочатий що відповідає пілотний проект, щоб суд присяжних запрацював в деяких областяхі ми на практиці побачили ефективність цього інституту"- відмітив Павло Петренко.

Окремо Міністр зупинився на питаннях співпраці Мінюсту зі ЗМІ, пообіцявши, що нове керівництво систематично проводитиме публічні зустрічі з журналістами і інформуватиме про ситуацію в Міністерстві. Це ж торкається керівників регіональних управлінь юстиції. Якщо вони не змінять свої підходи і відношення до інформування про свою роботу, то робити в міністерстві ним нічого, сказав він.

Міністр також торкнувся змін в Постанову Кабміну "Про забезпечення участі громадськості у формуванні і реалізації державної політики". Він повідомив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підписав відповідне доручення про створення робочого гурту за участю представників громадськості.

Джерело: Мінюст.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини