Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підозрюваних в сепаратизмі пропонують затримувати на строк до 30 діб

19 березня 2014, 14:54
306
11
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований проект закону про превентивне затримання особи (облич) № 4471, авторства народних депутатів Олега Медуницы і Івана Стійко.

Превентивне затримання обличчя здійснюється уповноваженими на це держорганами з метою недопущення і припинення злочинних посягань, які здійснюються особами проти основ національної безпеки Українигромадської безпеки і громадського порядку, проти авторитету органів держвлади, органів місцевого самоврядування і об'єднань громадян і інших злочинів, що підривають цілісність і суверенітет держави.

Подібну ініціативу депутати пояснюють тим фактом, що в Україні росте ескалація екстремізму і сепаратизму, а КПК передбачає можливість затримання особи тільки у випадках, коли особа захоплена при скоєнні злочину або замаху на його здійснення, або якщо безпосередньо після скоєння злочину очевидець, в т.ч. потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі або місці події вказують на те, що саме ця особа скоїла злочин.

За наявності достатніх даних підозрювати особу, воно може бути затримане на строк до 30 діб. У разі виникнення озброєного конфлікту або реальної загрози територіальної цілісності і суверенітету країни, прокурор має право продовжити термін затримання особи до 6 місяців. Після закінчення терміну затримання особа, якщо в його діях не виявлено складу злочину, має бути негайно звільнена.

Затримання здійснюється на підставі мотивованої постанови, затвердженої начальником ОВД або органу служби безпеки з санкції прокурора. Затриманий може оскаржити постанову про превентивне затримання прокуророві, який розглядає скаргу впродовж трьох діб з дня її вступу.

Про превентивне затримання особи і місце його перебування посадовець органу внутрішніх справ або служби безпеки зобов'язаний впродовж 24 годин повідомити дружину (чоловікові) або іншого близького родича, а в необхідних випадках також повідомити про це за місцем роботи затриманого.

Затримана особа, провина якої в приготуванні або скоюванні відповідних злочинів, не була доведена, має право на відшкодування в повному об'ємі заподіяної йому матеріальної і моральної шкоди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини