Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

14 березня 2014, 13:00
227
0
Реклама

1. Призначені куратори податкової і митниці

Кабмін призначив тимчасове керівництво Миндоходов. Першим заступником Міністра прибутків і зборів України, головою ліквідаційної комісії Миндоходов призначений Ігор Белоус (куратор податкової), заступниками Міністра також стали Віталій Науменко (куратор митниці) і Володимир Хоменко (йому доручено підготувати необхідні документи для створення служби фінансових розслідувань).

Чим займуться куратори податкової і митниці? Новому керівникові податковою доведеться приймати також і непопулярні рішення, вважає юрист.

2. Розроблена нова редакція Закону про держзакупівлі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало проект нової редакції Закону про держзакупівлі, яка спрямована на формування конкурентного середовища в цій сфері, запобігання корупції при здійсненні державних закупівель і ефективніше використання держзасобів. Зокрема, законопроектом запропоновано скоротити з 44 до 9 перелік випадків держзакупівель, на які не поширюється дія Закону. А також відмінити необхідність розміщення інформації про держзакупівлі в друкарських виданнях, залишивши обов'язковість обнародування цієї інформації на офіційному веб-порталі.

Читайте також думка юриста про законопроект.

3. Рада заборонила перевіряти ЗМІ під час передвиборної гонки


Верховна Рада України з другої спроби прийняла постанова ВР про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ в передвиборний період 2014 року. ВР доручила Кабміну на період проведення передвиборної кампанії по виборах Президента України вжити заходи по припиненню перевірок відповідними службами органів виконавчій владі і держустановами ЗМІ. Податкова адміністрація і Нацрада з питань телебачення і радіомовлення повинні відмінити графіки перевірок ЗМІ.

4. Фонди соцстрахування звітуватимуть публічно

Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законів відносно забезпечення гласності і прозорості в діяльності фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Згідно із Законом, фонди соцстрахування повинні оформляти рішення правлінь фондів у вигляді постанов і впродовж 5-ти робочих днів після прийняття оприлюднити їх на офіційних веб-сторінках відповідних фондів; а також аналогічно оприлюднити бюджети фондів, і впродовж 2-х тижнів публікувати ці документи в офіційних друкарських виданнях Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

5. Починається боротьба з корупцією в Укргосреестре

Новий керівник Укргосреестра ствердив План заходів по попередженню і профілактиці корупційних правопорушень в діяльності Служби. План заходів є продовженням недавніх ініціатив Мінюстуяке ініціювало створення спеціального робочого гурту для проведення антикорупційної перевірки роботи ГИС і Укргосреестра. Усі напрацьовані матеріали по фактах корупційних діянь будуть передані в Генпрокуратуру і Міністерство внутрішніх справ.

6. Набув чинності порядок використання електронних накладних для декларування непідакцизних товарів

10 березня набув чинності Порядок використання електронних накладних УМВС (СМГС), ЦИМ/УМВС (ЦИМ/СМГС, CИM/SMGS), ЦИМ (СІМ) для декларування товарів, що не є підакцизними, затверджений спільним наказом Мининфраструктуры і Миндоходов № 1006/782. Оригінал накладної УМВС, або накладній ЦИМ / УМВС, або накладній ЦИМ супроводжує вказане переміщення товарів впродовж усього шляху дотримання ж/д транспортом по території України.

7. Як працедавцеві подавати інформацію про працевлаштованих пільговиків?

У листі № ДЦ-01-961/0/6-14 Державний центр зайнятості нагадавщо працедавці щорічно, не пізніше за 1 лютого після звітного року, уявляють інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню. Тобто, ці відомості працедавець повинен подати службі зайнятості в 2014 році не пізніше за 1 лютого після звітного року, де вказуватиме среднеучетную чисельність штатних працівників за 2013 рік.

8. Необхідні агробізнесу законопроекти - на шляху до парламенту

За ініціативою Міністра аграрної політики і продовольства Ігоря Швайки за участю експертів, представників профільних організацій і аграрного бізнесу здійснений детальний аналіз більше 20 законодавчих ініціатив в аграрній галузі. Вже підписані і спрямовані на узгодження в центральні органи виконавчої влади 6 законопроектівякі є пріоритетними і необхідними для прискорення євроінтеграційних процесів в галузі: відносно безпеки харчових продуктів, про корму, відносно реєстрації тварин, про особливості приватизації майна і так далі

9. Як отримати інформацію з ЕГР відносно юрособ?

У листі № 5404/05-15-14 Укргосреестр роз'яснив реєстраторам аспекти отримання інформації з реєстру юрособ і фізосіб-підприємців при проведенні державної реєстрації прав. Укргосреестр нагадав, що згідно Порядку державній реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжили і Порядку надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно, у разі подачі заяви від імені юрособи держреєстратор, який є користувачем Єдиного державного реєстру, отримує інформацію з реєстру відносно такої особи.

10. ВР підтвердила курс України на вступ в ЄС

Депутати прийняли постанови ВР про підтвердження курсу України на інтеграцію в Європейський Союз і першочергові заходи в цьому напрямі. Кабміну запропоновано вжити заходи, необхідні для укладення і виконання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС; визначитися відносно технічних і правових аспектів укладення Договору про асоціацію між Україною і ЄС в частині створення поглибленої і усеосяжної зони вільної торгівлі. Крім того, слід вжити заходи після завершення виконання I (законодавчого) етапу Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини