Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформляється на митниці міжнародна технічна допомога?

Реклама

У листі від 21 лютого 2014 року № 4461/7/99-99-19-05-01-17 Миндоходов розповіло про особливості митного оформлення і оподаткування товарів міжнародної технічної допомоги потім відміни дії порядку підтвердження пільг по оподаткуванню при митному оформленні товарів, що поступають у рамках міжнародних договорів по наданню Україні міжнародної техдопомоги.

Миндоходов нагадало, що міжнародними договорами України передбачається звільнення від оподаткування товарів, які поступають в Україну у рамках проектів (програм) міжнародної технічної допомоги (далі - МТП). Пунктом 6 частин 1 ст. 282 Митні кодекси визначено, що при ввезенні на митну територію України від оподаткування митом звільняються товари, що ввозяться у рамках міжнародної технічної допомоги відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою.

Також операції по ввезенню на митну територію України вказаної категорії звільняються від обкладення ПДВ, що передбачено пунктом 197.11 ст. 197 Податкового кодексуі акцизним податком, встановлені пунктом 213.3.9 ст. 213 НК.

Згідно ст. 335 Митного кодексу разом з митною декларацією в орган прибутків і зборів подаються також і документи, що підтверджують право на пільги по сплаті митних платежів. Зокрема, реалізація права на податкові пільги здійснюється на підставі надання реципієнтом таких документів :

- реєстраційної картки проекту (програми) МТП, видаваного Мінекономрозвитку;

- плану закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбавалися за рахунок МТП у рамках проекту (програми) МТП, засвідченого донором або виконавцем і погодженого бенефіціаром, який подається в Мінекономрозвитку.

У реєстраційній картці проекту (програми) МТП робиться запис, що містить :
- витягання з міжнародного договору або Закону відносно передбачених пільг з вказівкою відповідної статті;
- підтвердження наявності плану закупівлі;
- вказівка адреси офіційного сайту Мінекономрозвитку, на якому розміщений такий план закупівлі і перелік організацій, - виконавців, які заявили право на податкові пільги.

У випадку якщо в реєстраційній картці проекту (програми) МТП буде зроблений такий запис це означає, що у рамках проекту (програми) МТП підтверджено право на отримання податкових пільг, передбачених податковим законодавством.

Крім того, Миндоходов роз'яснило особливості митного оформлення і оподаткування товарів МТП, що ввозяться для підготовки до зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Відповідно до пункту (b) Розділу 7.01 Угоди про грант (проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції і розвитку як розпорядником засобів гранту з рахунку ядерної безпеки, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією від 12 листопада 1996 р. надходження гранту не повинні спрямовуватися на покриття витрат в рахунок сплати будь-яких податків, що стягуються державою або на території країни, де знаходиться одержувач.

Згідно з розділом 6 Рамкової Угоди між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку відносно діяльності Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні від 20 листопада 1997 р. устаткування, матеріали, роботи і послуги, що фінансуються Банком із засобів грантів наданих Фондом, які фінансуються з джерел фонду і призначені для допомоги у виконанні і управлінні проектами, звільнятимуться від сплати будь-яких податків, мит або інших зборів або обов'язкових платежів, встановлених Україною або на її території.

Розділом 8.01 Договорів між Урядом України і Європейським банком реконструкції і розвитку про співпрацю і діяльність Постійного представництва ЄБРР в Україні від 12 червня 2007 р. визначено, що що усі імпортуються і вироблені в Україні устаткування, матеріали, роботи і послуги, включаючи консультаційні послуги, використовувані для надання технічної допомоги або для грантового співфінансування і фінансуються за рахунок грантових засобів, звільняються від будь-яких податків і зборів або обов'язкових платежівстягуваних Україною або на території України.

Відповідно до пункту 10 частин 1 ст. 282 ТК на період виконання робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильською АЕС з експлуатації і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему від оподаткування митом звільняються товари (сировина, матеріали, устаткування і устаткування), які поступають в Україну у рамках міжнародної технічної допомоги, що надається на безвідплатній і безповоротній основі для подальшої експлуатації, підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильською АЕС з експлуатації, перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечний система і забезпечення соціальний захист персонал чорнобильський аес.

Також операції по ввезенню на митну територію України вказаної категорії звільняються від обкладення ПДВ, що передбачено пунктом 211.1 ст. 211 НК. Реалізація права на податкові пільги здійснюється за умови надання реципієнтом копії реєстраційної картки проекту, у рамках якого здійснені операції по імпорту товарів (сировини, матеріалів, устаткування і оснащення)завіреним друком ГСП "ЧАЕС".

Згідно підпунктом 2 1 пункту 14 постанов Кабміну від 15 лютого 2002 року № 153 "Про створення єдиної системи залучення, використання і моніторингу міжнародної технічної допомоги" для проектів (програм), які передбачають виконання робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильською АЕС з експлуатації і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему за рахунок засобів міжнародної технічної допомоги, план закупівлі не подається.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини