Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У яких випадках військовослужбовці можуть застосовувати силу при охороні військових арсеналів?

21 лютого 2014, 11:21
19386
0
Реклама

Міністерство оборони України надало роз'яснення з приводу порядку застосування особовим складом фізичної сили і зброї при охороні військових арсеналів, баз і складів Збройних Сил України (далі - ВСУ), а також відносно порядку застосування зброї військовослужбовцями з метою захисту здоров'я і життя, відбиття нападу на військові об'єкти.

Раніше Міноборони вже повідомляло про застосування заходів по посиленню охорони військових арсеналів, баз і складів ВСУ, які охороняються особовим складом караулів. Дії особового складу караулів, порядок застосування фізичної сили і зброї визначений статтями Статуту гарнізонної і караульної служб ВСУ.

Порядок застосування фізичної сили і зброї особовим складом караулу визначений статтями 195-202 Статути.

Застосуванню фізичної сили, вогнепальної і холодної зброї, якщо дозволяють обставини, повинне передувати попередження про намір їх використання. Без попередження фізична сила, зброя можуть застосовуватися у випадку виникнення загрози життя або здоров'ю військовослужбовців, напади на вартового на об'єкти, які охороняють, караульне приміщення або зміну, яка спрямовується до постів (з постів).

При неможливості уникнути застосування сили (зброї) це не повинно перевищувати заходи, необхідні для виконання покладених на вартових обов'язків. У разі спричинення вартовими шкоди особовий склад караулу забезпечує в найкоротші терміни представлення необхідної допомоги потерпілим.

Вартовим застосовується зброя без попередження у разі явного нападу на нього або на об'єкт, який він охороняє.

Начальник караулу має право застосовувати зброю без попередження сам і складом караулу у разі явного нападу на об'єкти, що охороняються, на вартових, караульне приміщення, зміну, яка спрямовується до постів (з постів). Крім того, начальник караулу має право застосовувати зброю для припинення безладів серед заарештованих при виникненні безпосередньої загрози життя і здоров'ю людей або до заарештованого, який намагається втекти. У цих випадках до застосування зброї він голосом або пострілом вгору повинен попередити осіб, проти яких буде застосовано зброю.

Єдина мета, з якою військовослужбовцями може бути застосована фізична сила і зброя, являється охорона військових арсеналів, баз і складів ВСУ, припиненні екстремізму і протизаконних дій з метою забезпечення світу і стабільності в державі, - відмічають в Міноборони.

Що стосується застосування зброї військовослужбовцями з метою захисту здоров'я і життя, відбиття нападу на військові об'єктито згідно ст. 20 Статуту внутрішньої служби ВСУ військовослужбовці при виконанні службових обов'язків мають право застосовувати заходи фізичної дії, а також носити, зберігати і застосовувати спеціальні засоби, зброю в порядку, встановленому законодавством. Застосування фізичної сили, спеціальних засобів і зброї допускається, якщо інші заходи виявилися неефективними або якщо через обставини застосування інших заходів неможливо.

Застосуванню зброї за винятком випадків раптового нападу, нападу із застосуванням бойової техніки, ТС, літальних апаратів, морських і річкових судів, втечі з-під варти зі зброєю або за допомогою ТС під час руху, повинне передувати попередження про намір застосовувати зброю і постріл вгору.

У разі застосування і використання зброї військовослужбовець зобов'язаний вжити усі заходи для того, щоб не був нанесений збиток третім особам .

Військовослужбовці мають право застосовувати спеціальні засоби, засоби фізичної дії і зброю особисто або у складі підрозділу:

- для захисту свого здоров'я і життя, а також здоров'я і життя інших військовослужбовців і цивільних осіб від нападу, якщо іншими способами і засобами захистити їх в цій ситуації неможливо;

- для затримання особи, яке застали при скоєнні тяжкого злочину і що намагається сховатися або що чинить озброєний опір, намагається втекти з-під варти, а також для затримання озброєної особи, загрозливої застосуванням зброї і інших засобів, представляє загрозу для життя і здоров'я я військовослужбовця або інших осіб;

- для відбиття нападу на об'єкти, що охороняються, військовослужбовцями, а також для звільнення цих об'єктів у разі захоплення;

- при спробі насильницького заволодіння зброєю, бойовий і іншою технікою, якщо іншими способами і засобами неможливо припинити цю спробу.

Метою застосування фізичної сили і зброї військовослужбовцями може бути припинення екстремістських і протизаконних дій радикальних угрупувань з метою охорони спокою мирних громадян, забезпечення стабільності в державі, недопущення розжига в Україні громадянської війни.

Джерело: Міноборони.

Також читайте: Юристи звернулися до військовослужбовців і нагадали про відповідальність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини