Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На порядку денному : правові підсумки 19 лютого і анонси на сьогодні

20 лютого 2014, 08:30
260
0
Реклама

19 лютого У Києві і багатьох регіонах України продовжилися протистояння між мітингуючими і владою. Зокрема, відбуваються затримання активістів Майдану міліцією, випадки застосування фізичної сили з боку силових структур відносно демонстрантів. Не працює столичний метрополітен. Вночі стало відомо, що опозиція і Президент домовилися про тимчасовому перемир'ї для продовження переговорів.

Слідчі ОВД вже зареєстрували близько 40 виробництв, пов'язаних з масовими безладами. А СБУ відкрила виробництво за фактом здійснення деякими політиками дій, спрямованих на захоплення державної влади.

ЮРЛИГА зібрала ради юристів затриманим активістам, їх близьким, а також нагадала про підготовлені зразки заяв про злочин в прокуратуру і ОВД. Детальніше читайте: Правові ради громадянам в нинішній політичній ситуації.

Адвокати активізуються для допомоги мітингуючим. Так, Лідія Изовитова звернулася до глав рад адвокатів міста Києва і Київської області з проханням забезпечити цілодобове чергування адвокатів-волонтерів для захисту осіб, затриманих під час протистояння в Києві. НААУ створює список адвокатів, готових надавати допомогу майдановцам, - надати свої контактні дані для зв'язку можна на електронну адресу: volonter@unba.org.ua. АЮУ, у свою чергу, просить адвокатів активізувати сили для подальшої роботи Для тих, хто хоче залучитися до роботи центру, необхідно заповнити форму або відправити лист на адресу sos@uba.ua.

Київський міський центр за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги працює у цілодобовому режимі і приймає повідомлення про затриманих від посадовців, що зробили затримання, а також від членів сімей, близьких родичів затриманих осіб. Усі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безкоштовної правової допомоги 0 800 213 103 або на прямий номер Центру 0891-20-01-03 (у Києві). З детальною інформацією про надання правової допомоги затриманим особам можна ознайомитися тут.

Учора СБУ і Антитерористичним Центром України прийнято рішення про початок проведення на території України антитерористичної операції. Згідно Закону "Про боротьбу з тероризмом"до цієї роботи залучені: СБУ, МВС, Міноборони, Погранична Служба України, центральні і місцеві органи влади. Враховуючи таке рішення, в державі вводяться заходи по посиленню безпеки охорони громадського порядку і державного кордону.

Крім того, в Міноборони заявилищо у зв'язку із загостренням суспільно-політичної ситуації в країні, з метою недопущення розкрадання озброєння, боєприпасів і іншого військового майна нині Збройними Силами України проводяться заходи по посиленню охорони військових арсеналівбаз, складів і інших військових об'єктів.

Політичні події порушили і вчорашню роботу судів у Києві - наприклад, Печерський райсуд не працював (за повідомленнями, не працюватиме і сьогодні)а Окружний адмінсуд тимчасово працює за іншою адресою.


Сьогоднішній день, 20 лютого, оголошений Днем трауру. Згідно з Указом Президента від 19.02.2014 року № 82/2014, сьогодні на усій території України мають бути приспущені державні прапори, відміняються розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внесені зміни в програми телі- і радіопередач.

На сьогодні було заплановано засідання Верховної Ради (деякі депутати закликали провести його негайно), на якому повинне було розглядатися питання конституційної реформи. Спікер В. Рибалка учора заявив, що Україна має намір скористатися експертною допомогою Ради Європи і Венеціанської комісії під час розробки змін до КУ. Але, за повідомленнями багатьох депутатів, засідання скасовано.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини