Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що комуністи хочуть зробити з Конституцією?

4 лютого 2014, 09:30
118
0
Реклама

Компартією України і її фракцією у Верховній Раді напрацьовані пропозиції відносно оновлення Конституції України. На думку комуністів, результатом змін в КУ повинне стати встановлення в Україні режиму парламентської республіки з чітким врегулюванням повноважень і механізму стосунків парламенту і уряду, інших органів влади, наповнення реальним змістом місцевого і регіонального самоврядування.

Пропонується істотно розширити виклад принципових положень, які розкривають суть України як демократичної, соціальної, правової держави. Безліч змін і доповнень пропонується стосовно права на працю, житло, освіту, відносно власності, референдуму і так далі

Серед важливих пропонованих новацій - Україна повинна стати федеральною державою у складі регіонів і Автономної Республіки Крим. Порядок переходу до федерального устрою держави має бути визначений в Перехідних положеннях.

Пропонується доповнити Конституцію окремою статтею про опозиційній діяльності: громадянам України, політичним партіям, громадським організаціям гарантується свобода опозиційної діяльності - висунення і затвердження альтернативних програм громадського розвитку.

Окремою статтею заплановано передбачити закріплення в Конституції інституту народної законодавчої ініціативи - можливості внесення певною кількістю громадян України у ВР законопроекту, обов'язкового для розгляду.

Одним з важливим пропозицій являється відміна інституту президентства. Передбачається, що найвищим органом державної влади і єдиним законодавчим органом має бути парламент - Верховна Рада Українищо складається з двох палат - Палати депутатів і Ради регіонів.

Верховній Раді, за задумом КПУ, буде підконтрольне і підзвітне уряд - Рада Міністрів Україниякий втілює і очолює старанну гілку влади.

Істотні зміни торкаються і правосуддя. У Конституції має бути закріплений статус Верховного Суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції, який здійснює контроль і судовий нагляд за судовою діяльністю усіх судів України. Комуністи вважають, що треба встановити термін обрання суддів усіх судів 7 років, народних засідателів - 3 року. Пропозиції відносно суду присяжних (для розгляду кримінальних справ про особливо тяжкі злочини), а також про створення інституту світових суддів, підтримується.

Також КПУ підтримує пропозицію про введення інституту конституційної скаргичим будуть надані додаткові можливості для судового захисту прав і свобод громадян на рівні конституційного контролю. Пропонується розширення повноважень КСУа його місцезнаходження пропонується перенести з Києва у Харків.

Ці пропозиції Компартія направила в юракадемію им.Я.Мудрого, університет им.Т.Шевченко і інші внз, Нацакадемию правових наук, Союз юристів України, Асоціацію суддів України та ін.

Джерело: сайт КПУ.


Відмітимо, що сьогодні почне роботу чергова сесія ВР, на якій планується прийняти постанову про Тимчасову спеціальну комісію для розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції України. Конституційна реформа є однією з вимог мітингуючих Майдану.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини