Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обнародувані проекти документів стосовно повноважень омбудсмана по захисту персональних даних

27 грудня 2013, 16:03
221
0
Реклама

В процесі підготовки омбудсмана до виконання ним нових функцій в якості уповноваженого органу у сфері захисту персональних даних розроблений проект Порядку здійснення Уповноваженим ВР з прав людини контролю за дотриманням законодавства про захист персональних даних.

Порядок встановлює процедуру здійснення омбудсманом контролю за дотриманням вимог законодавства про захист персональних даних шляхом проведення перевірок фізичних осіб, ФОП, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, органів держвлади і місцевого самоврядування, які є власниками і розпорядниками персональних даних, а також оформлення і розгляд результатів перевірок.

Контроль за дотриманням суб'єктами перевірки законодавства про захист персональних даних здійснюється Уповноваженим або уповноваженими ним посадовцями шляхом проведення перевірок планових, позапланових виїзних і безвиїзних. Планові і позапланові перевірки можуть бути виїзними і невиїзними.

Предметом перевірки являється дотримання суб'єктом перевірки при здійсненні обробки персональних цих вимог Конституції України, Закону України "Про захист персональних даних", Типового порядку про обробку персональних даних, а також діючих міжнародних договорів України у сфері захисту персональних даних, згода на обов'язковість яких надана ВР.

Також розроблений і обнародуваний проект Порядку повідомлення Уповноваженого про обробку персональних данихякі представляють особливий ризик для прав і свобод суб'єктів персональних даних, про структурний підрозділ або відповідальну особу, яка організовує роботу, пов'язану із захистом персональних даних при їх обробці, а також порядок публікації вказаної інформації.

Цей документ встановлює процедуру і затверджує форму повідомлення омбудсмана, правила обнародування цієї інформації на офіційному веб-сайті Уповноваженого.

Для цілей Порядку обробка персональних даних, які представляють особливий ризик для прав і свобод суб'єктів- ця будь-яка дія або сукупність дій, а саме: збір, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптація, зміна, оновлення, використання і поширення (поширення, реалізація, передача), знеособлення, знищення, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем, яка здійснюється відносно персональних даних про:

- расовому, етнічному і національному происхождени;
- політичних, релігійних або світоглядних переконаннях;
- членстві в політичних партіях і організаціях, професійних спілках, релігійних організаціях або в громадських організаціях світоглядної спрямованості;
- стан здоров'я;
- статевому життю;
- біометричних даних;
- генетичних даних;
- притягненні до адміністративної або карної відповідальності;
- застосуванні до обличчя заходів у рамках досудового розслідування;
- застосуванні до обличчя заходів, передбачених Законом "Про оперативно-розшукову діяльність";
- здійсненні відносно обличчя тих або інших видів насильства;
- місцезнаходженні і шляху пересування особи.

З повними текстами проектів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Уповноваженого в розділі "Захист персональних даних". Пропозиції відносно змін або доповнень просять присилати на електронну адресу: bem@ombudsman.gov.ua.

Джерело: прес-служба
омбудсмана.

Нагадаємо, що здійснення омбудсманом нових функцій передбачено з 1 січня 2014 року згідно Закону № 383 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно удосконалення системи захисту персональних даних".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини