Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР запропонували затвердити механізм фінансування партій

4 грудня 2013, 16:56
117
0
Реклама

Минулого тижня у ВР депутатів Валерієм Омельченко був зареєстрований законопроект № 3709 відносно фінансування діяльності політичних партій. Планується внести зміни до Закону "Про політичні партії в Україні" і встановити, що засоби і інше майно політичних партій отримуються за рахунок:

- членських внесків;

- добровільних пожертвувань, зібраних при проведенні розважальних, культурних, спортивних і інших масових заходів організованих політичними партіями;

- інших надходжень отриманих на законних підставах, зокрема, від здійснення видавничої діяльності, інших видів господарської діяльності, не заборонених законом і прямо передбачених статутом політичної партії.

Кожна політична партія, структурне утворення політичної партії, яке отримало статус юридичної особи, зобов'язані відкрити рахунок у банку України. Ці суб'єкти мають право відкривати рахунки тільки в національній валюті і не мають права відкривати рахунки в іноземних банках.

Загальна сума добровільних пожертвуваньзроблених на користь однієї або декількох політичних партій, структурних підрозділів політичних партій, які в установленому порядку отримали статус юридичної особи, впродовж одного календарного року:

- юрособою - не може перевищувати 8 тисяч розмірів мінімальних заробітних плат;

- фізособою - не може перевищувати 400 розмірів мінімальних заробітних плат.

Якщо фізособа є членом політичної партії, в загальну суму добровільних пожертвувань включається і сума членських внесків, внесених цією особою протягом цього року. При цьому у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності політичної партії членські внески і добровільні пожертвування вказуються окремо.

Фінансування однієї політичної партії за рахунок готівкових засобів однієї фізособи не може перевищувати 50 розмірів мінімальних зарплат впродовж календарного року.

Політична партія зобов'язана щорічно до 1 квітня року, що йде за звітним :

1) опублікувати в газетах "Голос України" і "Урядовый кур'єр" і розмістити на своєму сайті (за наявності) фінансовий звіт про прибутки і витрати, а також звіт про майно політичної партії (за винятком інформації, конфіденційної, що являється);

2) подати в центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері держреєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, фінансовий звіт про прибутки і витрати, звіт про майно політичної партії (на паперових носіях і в електронному вигляді) і у разі проведення аудиторської перевірки - аудиторське укладення.

Також пропонується збільшити штраф за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичній партії (блоку) від 100-300 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян до 300-500 НМДГ (ст. 159-1 УК). Окрему статтю в УК депутат пропонує передбачити відносно порушення обмежень у фінансуванні політичної партії. Покарання за цей злочин аналогічно покаранням передбаченим в ст. 159-1 УК.

Нагадаємо, в січні цього року депутат Г. Москаль зареєстрував законопроект відносно фінансування партій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини