Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи обіцяють допомогти побитим на Банковій журналістам

3 грудня 2013, 16:53
675
1
Реклама

Після подій тих, що мали місце в неділю, коли від дій правоохоронних органів постраждало близько 40 журналістів, в т.ч. Олександр Перевозник, фотокореспондент ЛІГАБізнесІнформ, було прийнято рішення вжити усі заходи для того, щоб винні понесли покарання.

"Перешкода роботі журналістів, а тим більше побиття представників ЗМІ є неприпустимим. У нашій країні преса повинна і може працювати вільно. Я закликаю усіх журналістів, які отримали травми на Банковій, відгукнутися. Ми знаємо, що робити, і разом обов'язково доб'ємося результату. Але успіх по одиничному випадку не буде такий показовий, як успіх за фактом масового звернення. Саме тому зараз важливо об'єднати зусилля, важливо показати, що преса може за себе постояти"- відмічає Ольга Чибисовавиконавчий директор ИА ЛІГАБізнесІнформ. На даний момент вже зібрана команда юристів, які займатимуться справою постраждалих журналістів, але проблема в тому, що багато хто з них не бажає, не вірить в можливість залучення винних до відповідальності.

За словами пані Чайки, для потерпілих і свідків подій на Банковій вже діє "гаряча лінія", по якій можна зв'язатися з учасниками групи, і отримати усю необхідну інформацію і правову допомогу. Контакти "гарячої лінії": тел. +38 066 606 28 17, legal@liga.net.

Юристи закликають журналістів: навіть якщо ви ще не вирішили боротися далі або ні, то все одно треба зафіксувати побої.

Артем Афянкерівний партнер ЮК "Юскутум", розповідає, що юристи планують провести детальну реконструкцію подій 1 грудня. Передбачається, що буде відтворена детальна картина подій - хто, що, де і коли робив. Спочатку треба встановити увесь круг потерпілих, а потім - увесь ланцюжок від керівника до виконавця побиття на Банковій. "Ми розумінням, що співробітники правоохоронних органів діяли в масках. Але треба змусити їх ці маски зняти перед лицем закону"- відмічає пан Афян.

Члени ініціативної групи підкреслюють, що ця справа не повинна стати політичною. До ініціативи вже приєдналися ряд відомих юристів, Інститут медіа права, Інститут масової інформації і ЗМІ. На даний момент не можна конкретно сказати, чи було побиття перевищенням службових повноважень окремими співробітниками спецподразделлений, або ж наказом зверху.

Свідчення очевидців свідчать про те, що журналістів били навіть сильніше саме тому, що вони є журналістами. Троє потерпілих, які сьогодні погодилися прийти на прес-конференцію і працювати з юристами, стверджують, що у них при собі були професійні фотокамери, відповідні посвідчення. Крім того, безпосередньо під час побиття вони голосно кричали, що є представниками преси. Усю цю інформацію юристи збираються перевірити на достовірність.

Що стосується можливих наслідків для винних, то, на думку Олени Сотникпартнера АГ "Солодко і партнери", зібравши необхідні докази можна довести сукупність наступних злочинів : перешкода журналісткою діяльності, перевищення службових повноважень, легкі (чи іншій мірі) тілесні ушкодження.

Тарас Безпалыйадвокат, партнер ЮФ "VOX Legum", радить журналістам надалі, щоб уникнути подібних ситуацій, полегшити процес доведення провини певних осіб, робити наступне:

- не змішуватися з натовпом;

- не мати на собі атрибутики тих сил, які беруть участь в заході;

- мати при собі "журналістську" атрибутику - камеру, мікрофон, бейдж;

- голосно і чітко заявляти, що ви преса;

- мати відмітний одяг (жилети, наклейки, ін.)

Пам'ятайте, що журналіст в першу чергу має бути нейтральним, а не проголошувати гасла, нагадує юрист.

Відмітимо, раніше МВС поширювало пам'ятку про те, як міліція повинна взаємодіяти зі ЗМІа також вказувалося на необхідність носіння жилетів з написом "Пресу".

Крім того, Клим Братковский пропонує журналістам і керівникам ЗМІ виступити спільно з ініціативою відносно маркіровки шоломів співробітників правоохоронних органів. Таким чином їх можна буде ідентифікувати і відповідно притягнути до відповідальності у разі потреби Такий номер має бути видний приблизно з 5 метрів. Також слід заборонити цей номер закривати коміром або любимо іншим способом. Номери повинні закріплюватися за конкретною людиною або ж видаватися під розпис.

Нагадаємо, в серпні цього року народний депутат А. Бригинец зареєстрував у ВР проект, яким пропонував на шоломи і одяг співробітників правоохоронних органів нанести спецшифри.

Постраждалі журналісти можуть звернутися по допомогу на "гарячу" лінію: (066) 606-28-17, legal@liga.net.

Відмітимо, за словами виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк чотири журналістські організації об'єдналися і видають журналістам відповідну екіпіровку: поліуретанові окуляри, респіратори, жилети "пресу", шоломи, наклейки "преса". Видача такої екіпіровки відбувається у Будинку профспілок і за адресою: вул. Червоноармійська, 32а офіс 9.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини