Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати готові стати на правовий захист учасників Євромайдану

2 грудня 2013, 14:40
424
3
Реклама

2 грудня в прес-центрі ИА "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція, на якій українські адвокати розповіли про права учасників Євромайдану, озвучили рекомендації мітингуючим про те, як діяти в законному полі і добитися бажаного результату. Прес-конференція стала першою з цілого марафону заходів, на яких представники юридичної громадськості, що об'єдналися, зроблять ряд заяв правового характеру, звернувшись до громадян, влади, а також своїх колег.

Юристи зустрілися з пресою в статусі представників адвокатського співтовариства і правозахисників, не представляючи зайвих регалій і приналежності до своїх юридичних компаній. Серед них Олексій Шевчук, Олександра Павленко, Андрій Стельмащук, Ілля Костин, Марина Соловйова, Ростислав Кравец.

"Ми хочемо допомогти людям, які в даний момент не знають відповідей на питання про свої права на майдані, дати правові рекомендації про рамки поведінки на площах і при зіткненнях з правоохоронними органами, хочемо бути почутими мирними демонстрантами, які дезорієнтовані рішенням окружного адміністративного суду, що заборонив мирні акції протесту в центрі міста", - заявила в ході прес-конференції Олександра Павленко.

Піднімаючи питання, що хвилюють людей, Олексій Шевчук заспокоїв громадськість, вказавши, що надзвичайний стан - це дуже серйозний правовий інститут, який не може бути прийнятим одним посадовцем і вимагає не лише указу президента, але і його твердження парламентською більшістю. "Механізм дуже складний, але юридичних підстав для введення надзвичайного стану юридична громадськість не бачить" - відмітив А. Шевчук.

Надзвичайний стан украй невигідно і лише погіршить ситуацію, в якому сьогодні опинилося наше суспільствозаявляють юристи. Будуть встановлені обмеження відносно режиму в'їзду і виїзду в місто і країну, перевірятимуться документи, з'явиться можливість примусового відчуження майна громадян, заборонені будь-які масові акції. Проте найголовніше - у такому разі вводиться мораторій на розпуск будь-яких державних органів. "Тобто все те, що сьогодні пропонує майдан і все те, чого хоче добитися громадськість - розпуск Кабінету Міністрів і відставка Президента, будуть просто неможливі відповідно до закону" - стверджує Олександра Павленко.

Оскільки права громадян ігноруються, юристи заявили про готовність встати на захист їх інтересів. "Сьогодні існує повний перелік правових методів і інструментів для боротьби з незаконними рішеннями і діями влади. Ми також можемо застосувати бюрократичну машину скарг і звернень, щоб звести правовий колапс до нуля" - говорить А. Шевчук. "Ми намагаємося діяти правовими методами проти не правових. Але це наша робота і це наші інструменти. Прийде час, коли усі скарги і звернення будуть підняті, і хтось обов'язково відповість за свої незаконні дії" - запевняє Ілля Костин.

Продовження триває

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини