Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іспанські можливості для українського бізнесу, - ради юристів

21 листопада 2013, 15:17
602
1
Реклама

У світлі можливого підписання угоди про асоціацію з ЄС бізнес прораховує варіанти вкладення засобів. Конференція відносно можливостей Іспанії мимоволі опинилася якраз в контексті цих подій- відмічає Данило Гетьманцевпочесний президент ЮК Jurimex.

На даний момент испано-украинские торгові стосунки не особливо розвинені, хоча і намічаються позитивні тенденції, стверджують іспанські колеги. Так, в 2012 р. об'єм торгівлі склав 2285, млн. доларів США, і це не межа, вважають вони.

Розглядаючи можливості інвестування, варто враховувати деякі особливості оподаткування в Іспанії. Зокрема, Тоня де Віст Прат Хорбапартнер АФ Global Abogados, підкреслює, що Іспанія є країною з великою кількістю податкового законодавства, децентралізацією і невідповідністю різних режимів. Так, у Іспанії діють наступні податкові режими:

- загальна система;

- автономний режим Наварры;

- оподаткування країни Басків : Гипускоа, Алава, Бискайя;

- особливості Канарських островів;

Існує спеціальна зона Канарських островів (ZEC), що знаходяться в якій компанії можуть сплачувати спеціальну понижену ставку податку - 4 % від доходу у разі дотримання ряду умов за об'ємом інвестицій і видах діяльності, вказаних в спеціальному переліку (сільське господарство, готельна галузь, торгівля, ін.).

- режими Сеуты і Мелии.

Також юрист відмічає, щоб мати власність, компанію в Іспанії необов'язково бути резидентом. Для цього потрібна тільки відповідна ідентифікація (податковий номер треба отримати, зокрема). Відмітимо, фіксована ставка податку для нерезидентів складає 24, 5 %.

Крім того, фізособи в Іспанії також сплачують податки по різних ставках залежно від регіону, в якому знаходяться. Відповідно плануючи свою діяльність, варто це враховувати.

Що стосується податку на прибуток підприємств, то тут є фіксована ставка в 30 %, а для малих підприємств - від 20 до 25 %, якщо дохід не перевищує 300 тис. євро.

Пан Хорба відмічає, що створити компанію в Іспанії можна у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю. Для АТ мінімальний статутний капітал має бути 60 тис. євро, які можна виплатити на виплат, а для ТОВ - 3 тис. євро. Статутний капітал може бути сформований за допомогою як грошових, так і не грошових коштів.

Якщо ж рішення відносно роботи з іноземними юрисдикціями прийняте, слід обернути на деякі перешкодиякі стоять перед інвестором. Ганна Антоненкостарший юрист ЮК Jurimex нагадує, що в їх числі:

- ліцензія НБУ на інвестування за кордон;

Якщо діяльність здійснюється без такої ліцензії, то можливий штраф у розмірі здійсненої інвестиції по курсу НБУ на дату її здійснення. Крім того, відзначається, інструкція по видачі ліцензії на інвестування за межу за цей рік 2 рази піддалася змінам. Спочатку було встановленощо рішення про видачу Нацбанком ліцензії прийматиметься без урахування укладень спеціальних державних органів по боротьбі з організованою злочинністю. А потім були внесені зміни у перелік документів, що надаються в НБУ для отримання ліцензії. Цей перелік був розширений, зокрема тепер необхідно подавати акт оцінки ринкової вартості об'єкту інвестиції, а також передбачено право НБУ вимагати інші додаткові документи.

Юрист такі зміни стосовно переліку документів називає черговою перешкодою для інвесторів.

- ліцензія Мінекономіки на інвестування майнових цінностей за кордон;

- ліцензія НБУ на розміщення засобів у банках.

Також варто пам'ятати про існування угоди об уникнення подвійного оподаткування від 1.03.1986 р. між урядом СРСР і урядом Іспанії, відмічає Вита Форсюккерівник практики податкового права ЮК Jurimex. Враховуючи той факт, що конвенція досить стара і не передбачає концепції власника бенефіціара, а, виходячи з того, що міжнародні договори мають пріоритет перед нормативними актами України, можна спробувати здійснювати виплати по роялті в обхід концепції бенефіціара. Юрист стверджує, що вже є позитивна судова практика по Кіпру. Проте, вибираючи такий підхід, треба бути готовим відстоювати свою позицію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини