Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи пообіцяли з'ясувати, кому вигідно переслідувати миколаївських програмістів

18 листопада 2013, 18:12
226
5
Реклама

12 листопада стався обшук в офісах миколаївської компанії CamoIT. Близько 30 осіб навідалися в офіс, щоб опитати співробітників, вилучити техніку і документацію. Усе це відбувалося через те, що компанія нібито використовує неліцензійне програмне забезпечення, а також виплачує зарплату в конвертах. Варто відмітити, за словами директора компанії CamoIT Олександра Книжникааналогічні дані 2 місяці тому він надав управлінню по боротьбі з кіберзлочинністю, яке в наслідок дійшло висновку, що до компанії немає ніяких претензій.

"Також був проведений обшук в моїй машині, і сьогодні-завтра я чекаю проведення обшуку у себе удома" - розповідає Олександр Книжник.

Того дня спочатку вимкнули світло в усій будівлі (компанія займає пів-поверху), потім в офіс проникли 30 молодих людей, з яких тільки троє були у формі. Людей вигнали зі своїх робочих місць в коридор і після включення світла почали допитувати. Запитували, хто є директором компанії, а також "тонко" натякали, що було б непогано сказати, що співробітники працюють на мене, а не на американську компанію, як це є насправді, - відмічає пан Книжник.

Варто відмітити те, яким чином проводився обшук - комп'ютери ідентифікувалися тільки по реєстраційному номеру вінчестера, техніка упаковувалася в сміттєві пакети, які опломбувалися за допомогою степлера. Відповідно немає гарантії, що не буде зроблено якого-небудь втручання в роботу таких пристроїв. Описуючи документацію, часто навіть не вказувався номер договору, розповідає пан Книжник. Просто записували, мол договір такий-то на 6 листах. Яким чином ці документи потім можна ідентифікувати - незрозуміло.

Відносно неліцензованого ПО директор компанії відмічає, що на кожному з комп'ютерів були відповідні наклейки, що підтверджують наявність ліцензії. Проте, на них чомусь уваги ніхто не звернув.

По останні даним, які з'явилися в миколаївських ЗМІ, десь на половині комп'ютерів встановлено піратське програмне забезпечення.

А. Книжник також вказує, що підстав підозрювати конкурентів у нього немає, а так звані "решалы" з ним не зв'язувалися. Мабуть, тепер уже бояться, - говорить пан Книжник.

Коментуючи ситуацію, що склалася Артем Афянадвокат, керівний партнер АТ "Юскутум" відмічає, що сукупність тих злочинів, під ознаки яких підпадають дії з обшуку миколаївської компанії, перевищує тяжкість інкримінованих компанії. Зокрема, ця протидія законної підприємницької діяльності, перевищення службових повноважень та ін. Плюс до усього, це нанесений бізнесу збиток.

Адвокати обіцяють ретельно вивчити особу того, від кого пішла інформація про нібито неліцензійний ПО. Планується вивчити його зв'язки з правоохоронними органами, зокрема.

В цілому ж, практика вилучення носіїв інформації в Україні вже схожа на епідемію, стверджує адвокат.

Претензії до діяльності миколаївської компанії зводяться до ст. 172 і 176 УК - грубе порушення законодавства про працю і порушення авторського і суміжних прав. Що стосується порушення законодавства про працю - Дмитро Гадомскийадвокат, партнер АТ "Юскутум", вказує, що класична схема роботи IT- компаній - це аутсорсинг, тобто, тут цивільно-правові, а не трудові стосунки. Програмісти зареєстровані приватними підприємцями, що є звичайною практикою для подібної роботи.

Резюмуючи А. Афян відмічає, що юристи постараються добитися не лише вирішення ситуації, що склалася, але і покарання винних в незаконних діях проти миколаївської компанії. По суті, з подібним може зіткнутися будь-яка компанія в Україні, говорить адвокат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини