Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити розстрочку податкового боргу?

18 листопада 2013, 12:51
2200
0
Реклама

Наказом від 10 жовтня 2013 року № 574 Миндоходов затвердило Порядок розстрочки (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) платників податків.

Відповідно до Порядку розстрочка (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) вважається наданою, якщо на підставі заяви платника податків прийнято відповідне рішення органу прибутків і зборів і укладений договір про розстрочку (відстроченню). Визначення сум грошових зобов'язань (податкового боргу), що підлягають розстрочці (відстроченню), здійснюється за даними інформаційної системи, яка ведеться органами прибутків і зборів.

Період при сплаті розстрочених (відстрочених) податкового боргу дорівнює календарному місяцю або іншому терміну за угодою сторін, який зафіксований в договорі про розстрочку (відстроченню). На суму розстроченого (відстроченого) податкового боргу нараховуються відсотки за кожен календарний день користування платником розстрочкою (відстроченням). Сума нарахованих відсотків, не сплачена платником податків в терміни, визначені договором про розстрочку податкового боргу, визнається сумою податкового боргу платника податків. Якщо до складу розстроченої (відстроченою) суми входить пеня, нарахована за несвоєчасну сплату грошового зобов'язання, то для розрахунку відсотків береться сума за вирахуванням суми такої пені.

Встановлено, що розстрочку (відстрочення) податкового боргу можуть надавати в межах повноважень по кожному окремому випадку:

- Миндоходов - без обмежень суми;

- головні управління Миндоходов в АР Крим, областях, містах Києві, Севастополі і Міжрегіональне головне управління Миндоходов - Центральний офіс по обслуговуванню великих платників - на суму не більше 3 млн грн.;

- державні податкові інспекції, спеціалізовані державні податкові інспекції - на суму не більше 300 тис. грн.

Для розстрочки платник податків звертається в орган прибутків і зборів по місцю свого обліку або по місцю обліку податкового боргу з письмовою заявоюу якому вказуються суми податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), пені, сплату яких платник податків просить розстрочити (відстрочити), а також термін розстрочки (відстрочення) і періоди сплати. При цьому окремо вказуються суми, термін сплати яких ще не настав, а також термін сплати яких вже збіг.

До заяви додається економічне обгрунтуваннящо складається з:

- перелік обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин;

- аналізу фінансового стану;

- графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум;

- розрахунків прогнозних прибутків платника, що гарантують виконання графіку погашення.

Основою для розстрочки податкового боргу являється надання їм достатніх доказів існування обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, перелік яких визначений постановою Кабміну від 27 грудня 2010 року № 1235 "Про затвердження переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин" (далі - постанова № 1235), а також економічного обгрунтування, що свідчить про можливість погашення грошових зобов'язань (податкового боргу) і / або збільшення податкових надходжень до відповідного бюджету в результаті застосування режиму розстрочки, впродовж якого стануться зміни політики управління виробництвом або збутом такого платника податків.

Основою для відстрочення податкового боргу являється надання їм доказів, що свідчать про наявність дії обставин непереборної сили, які привели до загрози виникнення або накопичення податкового боргу такого платника податків, перелік яких визначений постановою №1235, а також економічного обгрунтування, що свідчить про можливість погашення грошових зобов'язань (податкового боргу) і / або збільшення податкових надходжень до відповідного бюджету внаслідок застосування режиму відстрочення, впродовж якого стануться зміни політики управління виробництвом або збутом такого платника податків.

Рішення про розстрочку (відстроченню) керівник (заступник керівника) органу прибутків і зборів приймає впродовж 30 календарних днів з дати подачі заяви.

Наказ набуде чинності з дня офіційної публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини