Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регіонал хоче захистити "пригноблювану" російську мову

24 вересня 2012, 14:05
152
6
Автор:
Реклама

Автор проекту № 11243 у пояснювальній записці стверджує, що права російськомовної більшості останнім часом грубо порушувалися. Таке положення він вважає несправедливим по відношенню до народу, який в Законі повинен визначатися, як корінний. Нардеп відмічає, що росіян не можна визначати, як національна меншість, оскільки вони таким не є через кількісний склад, і внесок у розвиток загальної цивілізації. Виходячи з таких переконань, А. Чорноморів пропонує визначити російський мовою корінного народу і мовою міжнародного і міжнаціонального спілкування.

Нардеп вважає, що український захищений більш ніж достатньо, а ось росіяни страждають. Проте усі пропоновані зміни ведуть до того, щоб повільно, але упевнено українську мову цього захисту позбавити. По суті, в усі сфери життя впроваджується російська мова. Небагато-немало, регіонал замахнувся відразу ж і на внесення змін до Конституції України в частині визначення російської мови, як другого державного. За його словами двомовність є невід'ємною якістю життя нашого народу (правда якого саме народу, і що ж означає ця фраза автор, на жаль, не пояснює).

Отже, проектом пропонується уточнити термін "рідна мова", якою визначається, що громадянин може на власний розсуд визначити своєю рідною мовою будь-хто, а не тільки той, яким він першого опанував в ранньому дитинстві. Крім того, згідно з проектом відвідувачам органів держвлади і органів місцевого самоврядування гарантується надання послуг на державному і на росіянинові мовах, а тексти законодавчих актів, офіційних документів, оголошень, повідомлень центральних органів влади також повинні виконаються на державній і російській мовах. Така ж двомовність встановлюється і для бюлетенів для голосування на всеукраїнському або місцевому референдумах. І це далеко не повний перелік сфер, в діяльність яких нардеп хоче впровадити використання російської мови - судочинство, нотаріат, дізнання і досудове розслідування, прокурорський нагляд. Навіть видавництво картографічних виробів і маркіровка товарів підпадають під цю категорію.

Також, встановлюється, що посадові і службові особи органів держвлади і місцевого самоврядування, громадяни України і особи без громадянства, у разі порушення норм мовного Закону, несуть адміністративну відповідальність або карну відповідальність згідно ст. 161 Карного кодексу, санкція якої передбачає покарання аж до позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини