Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Медичний канабіс: МОЗ розробило зміни до нормативно-правових актів, потрібних для функціонування Закону

Реклама

Розроблено 5 нових нормативно-правових актів і передбачено внести зміни до 9 чинних - про це команда Міністерства охорони здоров'я поінформувала на засіданні Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Йдеться як про накази власне МОЗ, так і про постанови Кабінету Міністрів. За законом, МОЗ мало три місяці для підготовки документів.

«Ми маємо врегулювати багато питань, як-от визначення правил виготовлення ліків із рослинної субстанції канабісу, призначення ліків і виписування електронних рецептів, запровадження електронної системи обліку, проведення лабораторних досліджень зразків рослин канабісу тощо. Наразі проєкти документів вже розроблено і ми очікуємо, що з дня введення в дію Закону 16 серпня всі механізми регулювання запрацюють», - розповів Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Серед іншого, МОЗ пропонує запровадити облік на всіх етапах діяльності з медичним канабісом в електронній системі. Йдеться про облік від насіння до відходів (загалом - 14 об'єктів обліку). Щоби здійснювати діяльність, пов'язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, перевезенням, зберіганням тощо медичного канабісу, суб'єкт господарювання буде зобов'язаний отримати ліцензію.

Крім того, у запропонованих документах визначені особливості призначення та медичного застосування лікарських засобів, які можуть виготовлятися в аптеках з рослинної субстанції канабісу; розроблений чіткий перелік хвороб і станів, за яких такі ліки можна призначати; форми лікарських засобів, які будуть виготовлятись в умовах аптеки.

Ліки з медичного канабісу, що виготовлятимуть в аптеках, відпускатимуться за електронним рецептом, в якому будуть вказуватись лікарська форма та дозування, назви діючих речовин, які входять до їхнього складу.

Зазначається, що після завершення громадського обговорення розроблених міністерством нормативних документів вони будуть внесені на розгляд Уряду та після їх затвердження будуть введені в дію одночасно із Законом.

Після прийняття всіх підзаконних нормативно-правових актів МОЗ проведе роз'яснювальні зустрічі для бізнесу та громадськості щодо встановлених регуляторних процедур.

У міністерстві підкреслили: держава суворо контролюватиме обіг ліків на основі канабісу, а використання його у рекреаційних цілях, як і раніше, залишається під забороною.

Детальніше про Закон № 3528-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування", ухвалений у грудні 2023 року, можна дізнатися з окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

За повідомленням Урядового порталу

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

* * *

Сергій Савинський, адвокат Адвокатського об'єднання «GRACERS», підготував аналітичний матеріал "Ухвалено Закон про часткову легалізацію медичного канабісу: що буде дозволено?"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини