Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення робітників за колабораціонізм відбуватиметься за згодою профспілок

Реклама

Прийнятий Верховною Радою Закон (законопроект №7731) надає додаткові підстави роботодавцю на підприємствах критичної інфраструктури звільняти робітників за колабораціонізм. Наразі у Кабінету Міністрів є три місяці на те, щоб розробити детальні правила.

Про це розповів народний депутат, член Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Тарас Тарасенко.

За його словами, в ухваленому Законі прописано такі умови, за яких Кабмін зможе розробити правила звільнення роботодавцем осіб, якщо розслідування виявило факти, що можуть зашкодити підприємству чи країні.

Він додав, що розроблені урядом детальні правила обов'язково будуть погоджуватися з Асоціацією роботодавців України та профспілками.

«Ми передбачили, що звільнення колаборантів може відбуватися виключно за згодою профспілок. Дуже важливо, що в цьому питанні нам потрібно шукати баланс між державними інтересами та забезпеченням прав людини», - наголосив народний депутат.

Також документом вводиться обов'язкове встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури.

Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

 - надання працівниками інформації щодо наявних у них зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;

 - зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також:

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Уряд уніс зміни до постанови щодо оплати праці працівників місцевих держадміністрацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини