Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Нацбанк і Мінцифри запускають спільний проєкт щодо комплексного шерингу: що він передбачає

Реклама

Національний банк і Міністерство цифрової трансформації запускають спільний проєкт, який значно спростить обмін документами між банками, їхніми клієнтами та держателями державних реєстрів.

Йдеться про комплексне передавання копій електронних документів та/або окремих даних, що містяться в них, сформованих за допомогою застосунку Дія (тобто "комплексний шеринг").

Відповідну постанову № 423 ухвалено на урядовому засіданні 13 квітня 2024 року.

"Шеринг документів - це революційна технологія, що спрощує документообіг, прибирає зайві копії і економить час як працівникам установ, так і людям. Завдяки мультишерингу українці зможуть через Дію ділитися не лише копіями і даними цифрових документів, а й довідок про доходи, ОК-5, ОК-7 за один раз у кілька кліків. Банк надсилає запит, а клієнт підтверджує його за допомогою Дія.Підпису, тож одразу бачить назву банківської установи, перелік необхідних документів і розуміє, кому і які передає копії", - роз'яснив Михайло Федоров, віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністр цифрової трансформації.

Про зміст "комплексного шерингу"

Запропонована модель комплексного шерингу дасть можливість громадянам за одним запитом надати банківській установі одночасно як електронні копії кількох цифрових документів, так і окремі відомості про свій фінансовий стан.

Наразі, якщо громадянин має потребу надати електронні копії кількох цифрових документів під час отримання банківських послуг, то йому зазвичай потрібно надсилати електронні копії кожного цифрового документа окремо. Якщо таких документів буде 10, то доведеться 10 разів проходити одні й ті ж процедури щодо передавання електронних копій цифрових документів з різних державних реєстрів: показувати працівнику штрихкод цифрового документа та підтверджувати запит на надсилання його копії. Такий механізм не надто зручний як для користувача послуги, так і для банківської установи.

Тож технологічний механізм моделі "комплексного шерингу" дасть змогу банкам отримувати інформацію про клієнта з державних реєстрів одним "пакетом" за допомогою застосунку Дія.

Важливо, що згода клієнта на обмін інформацією в зазначений спосіб є обов'язковою, і лише клієнт обирає, якій банківській установі та який набір відомостей він хоче надати.

Про безбар'єрність та розвиток економіки

Регулятор пояснив, що реалізація моделі "комплексного шерингу" дасть змогу значно спростити та прискорити процес отримання фінансових послуг, зекономити час та операційні витрати банківських установ. Адже користувачі зможуть надсилати через Дію не лише копії і дані цифрових документів, а й довідок про доходи, ОК-5, ОК-7 за один раз.

За повідомленням Національного банку

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Як успадкувати майно, що знаходиться за кордоном

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини