Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує внести зміни до деяких процесуальних кодексів у частині доступу до правосуддя осіб з інвалідністю

Реклама

27 березня Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді проєкт Закону № 11132 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо доступу до правосуддя осіб з інвалідністю».

Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, повідомив, що передбачає зазначена законодавча ініціатива.

Законопроєкт спрямований на забезпечення можливості осіб з інвалідністю з порушеннями зору, слуху, інтелектуальними порушеннями отримувати інформацію про зміст та хід судової справи в доступному форматі, а також персональну допомогу в їх участі в судових засіданнях.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу, Господарського процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства, якими:

  • передбачити, що учасники справи, які є особами з інвалідністю з порушеннями зору, слуху або інтелектуальними порушеннями, мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення усно, письмово або за допомогою посередника на свій вибір, отримувати інформацію про зміст і перебіг провадження у доступній для них формі, а також право на особисту підтримку під час реалізації своїх процесуальних прав;

  • передбачити застосування замість термінів «глухий», «німий», «глухонімий» терміна «особа, основним засобом спілкування якої є жестова мова».

LIGA360 LEGAL SOLUTION допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

Належний судовий захист прав на землю: показові рішення Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини