Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

З 20 грудня 2023 року у мобільному додатку "Дія" стала доступною послуга купівлі-продажу автомобілів. За лічені хвилини стало можливим купити або продати автомобіль через смартфон і через деякий час отримати новий техпаспорт, номерні знаки поштою.

Водночас, стосується це лише легкового автомобілю, мотоциклу, або мопеду.

Для того, щоб скористатися даною послугою продавець і покупець повинні мати в Дії:

1) Верифікований податковий номер.

2) Паспорт або посвідку на проживання.

3) Задеклароване місце проживання.

4) Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (для продавця).

Тож якщо ці вимоги виконані, послідовність дій для продавця і покупця наступна.

Так, для того, щоб продати авто в Дії продавцю необхідно здійснити наступні дії:

1. В меню Сервіси вибрати послугу «Продати транспортний засіб» або натиснути «Продати автомобіль» у меню техпаспорта.

Якщо при перевірці з'ясується, що ви вже продавали авто цього року - отримаєте відмову в продажі онлайн. Тоді слід звернутися до сервісного центру, провести процедуру перереєстрації офлайн та сплатити податки.

2. Обрати зі списку той ТЗ, який плануєте продавати (якщо їх декілька).

3. Погодитися з умовами продажу та надати гарантії (що ви є єдиним власником ТЗ, воно не під арештом, не перебуває в розшуку та не є предметом спору в суді), а також підтвердити, що це перший продаж авто в поточному році.

4. Вказати договірну вартість автівки.

5. Внести дані про себе (номер телефону та електронну пошту) та ознайомитися з проєктом договору.

6. Поділитися проєктом договору з Покупцем через QR-код або посилання.

Для укладання договору покупцю потрібно виконати наступні дії:

1. Отримати договір купівлі-продажу авто - він надійде в Дію автоматично після підписання продавцем.

2. Залишити старий номерний знак або обрати новий.

За чинними правилами покупець може залишити номерні таблички попереднього власника (крім платних комбінацій), відповідно не доведеться звертатися в сервісний центр МВС для отримання нових номерів та платити за їхнє виготовлення. Коли ж номерний знак змінюється - його можна отримати в СЦ МВС, або замовити доставлення Укрпоштою.

Для автомобілів, проданих дистанційно, передбачені нові серії - ED, DC - оформлених через електронний кабінет водія, DI, PD - оформлених через застосунок Дія.

3. Вибрати форму техпаспорта - тільки цифровий або фізичний і цифровий. При виборі фізичного техпаспорта необхідно вказати дані для доставлення через Укрпошту.

4. Сплатити сервісний збір та підписати договір за допомогою “Дія.Підпис”. Для звичайного авто вартість реєстрації становить орієнтовно 862 грн, а для електрокару - 700 грн (без урахування доставлення номерного знаку, орієнтовна вартість з номерним знаком - 500 грн).

Після підписання договору і покупцем, і продавцем застосунок “Дія” направить його на розгляд та перевірку до Головного сервісного центру МВС. Перевірка триває до 5 робочих днів. Після чого вже сформований договір надійде в “Дію” до покупця та продавця, обом сторонам потрібно погодити його за допомогою “Дія.Підпис”.

Передати гроші за придбане авто можна перед підписанням договору, або ж після. За умови використання старих номерних знаків авто можна використовувати відразу, після підтвердження договору купівлі-продажу. Якщо ж нові знаки ще не прибули на пошту, слід дочекатись їх та встановити на авто і тільки після цього використовувати транспорт.

Дмитро Стихун, юрист ЮФ Gracers

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв?язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Читайте також: Українці зможуть використовувати "Дію" як цифровий гаманець в Європі

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини