Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виявлено факт неправомірного доступу до держреєстрів: як діяти реєстратору чи нотаріусу?

Реклама

Офіс протидії рейдерству нагадав, що для недопущення випадків стороннього доступу, державним реєстраторам та нотаріусам слід пам'ятати про правила кібергігієни й переглядати за допомогою програмних засобів ДРРП/ЄДР інформацію про проведені ними протягом попереднього дня реєстраційні дії у ДРРП/ЄДР.

"Також варто перевіряти їх на відповідність реєстраційним діям, що фактично проводилися за відповідний період", - зазначив керівник Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик.

Якщо під час такої перевірки буде виявлено факт неправомірного використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора/нотаріуса до ДРРП/ЄДР державний реєстратор/нотаріус зобов'язаний:

  • невідкладно звернутися до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг для блокування відповідного кваліфікованого сертифіката відкритого ключа;

  • невідкладно письмово повідомити про такий факт ДП «Національні інформаційні системи»;

  • не пізніше наступного після встановлення факту неправомірного використання ідентифікаторів доступу надіслати Міністерству юстиції скаргу на рішення (дії) в ДРРП/ЄДР, прийняті (проведені) з неправомірним використанням таких ідентифікаторів.

Зазначається, що дотримання цих строків вкрай важливе, адже від цього залежить обсяг негативних наслідків для власників нерухомості та бізнесу, що, як показує практика, з часом лише збільшуються.

Зразок відповідного повідомлення за посиланням.

LIGA360 - ІТ-платформа для сучасних нотаріусів. Отримайте доступ до законодавства, правових сервісів, інструментів ідентифікації клієнтів. Детальніше.

Читайте також:

З 27 лютого діють зміни до Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини