Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують нову суддівську спеціалізацію з розгляду сімейних справ щодо захисту прав дітей

Реклама

3 лютого народні депутати А. Славицька та В. Гнатенко зареєстрували у Верховній Раді проєкт Закону № 8416 «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запровадження обов'язкової спеціалізації суддів із розгляду справ, що виникають із сімейних правовідносин і стосуються захисту прав та законних інтересів дітей, у місцевих загальних судах та апеляційних судах».

Автори законодавчої ініціативи зазначають, що чинне законодавство не містить обов'язкової спеціалізації суддів у справах дітей (за винятком кримінальної юрисдикції). Такі справи в більшості судів розподіляються в загальному порядку. Однак більшість правових питань у сімейних правовідносинах підлягають детальному вивченню та потребують певних (спеціальних) знань та досвіду для правильного вирішення спору та застосування норм права.

Законопроєкт спрямований на ефективний розгляд справ, що стосуються захисту прав та законних інтересів дітей у сімейних спорах шляхом запровадження обов'язкової спеціалізації суддів.

Народні депутати пропонують внести зміни до статті 18 Закону «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких встановити, що у місцевих загальних судах та апеляційних судах діє спеціалізація суддів із розгляду справ, що виникають із сімейних правовідносин і стосуються захисту прав та законних інтересів дітей.

Також запропоновано встановити, що суддею, уповноваженим здійснювати розгляд справ, що виникають із сімейних правовідносин і стосуються захисту прав та законних інтересів дітей, може бути обрано суддю із найбільшим серед суддів цього суду досвідом здійснення вказаної категорії справ і високими морально-діловими та професійними якостями.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також:

Врахування думки дитини: особливості процедури та релевантна судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини