Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Унесено зміни до деяких урядових постанов у сферах нотаріату та держреєстрації

Реклама

Для удосконалення механізмів правового регулювання діяльності та контролю у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, бізнесу та нотаріату в умовах воєнного стану Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сферах нотаріату та державної реєстрації».

Про це повідомив заступник Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Зміни, передбачені постановою, стосуються організаційних питань контролю за діяльністю державних реєстраторів. Зокрема, з метою відновлення роботи суб'єктів державної реєстрації на звільнених від російської окупації територіях та забезпечення їх відповідним персоналом передбачено:

  • виключення спеціальної перевірки як форми контролю у сфері державної реєстрації;

  • скасування вимоги про обов'язкове перебування особи на посаді державного реєстратора чи іншій посаді, що передбачає виконання функцій державного реєстратора станом на 23 лютого 2022 року.

Натомість, надання або поновлення доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно / Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запропоновано здійснювати після перевірки Міністерством юстиції відповідності такого державного реєстратора вимогам, установленим законодавством, зокрема в частині відсутності фактів притягнення його до відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації.

Актуальним є також визначення одним із критеріїв проведення моніторингу реєстраційних дій в реєстрах - проведення реєстраційних дій щодо фізичних та юридичних осіб, до яких застосовані санкції відповідно до Закону «Про санкції».

Крім того, постановою передбачено перегляд повноважень посадових осіб органів юстиції в частині державної реєстрації органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів) та державної реєстрації на підставі судових рішень про заборону вчинення реєстраційних дій.

«Спрощення вимог для призначення на посаду державного реєстратора дозволить збільшити їх кількість, у тому числі на звільнених від окупації територіях, що позитивно вплине на якість надання адмінпослуг у сфері державної реєстрації», - зазначив Сергій Орлов.

Він додав, що зараз Мін'юст відкриває доступ до ЄДР для пошуку та формування витягів з нього в електронній формі, а також відновлює можливість формувати в електронному вигляді витяги з ДРРП.

Юридичний бізнес - це більше, ніж юридичні завдання. Саме тому рішення LIGA360 об'єднує законодавчу, медійну та фінансову інформацію. Ми врахували максимум потреб вашого юридичного бізнесу в новорічній пропозиції: придбайте рішення для 5 юристів - отримуйте рішення для бухгалтера та піарника у подарунок. Встигніть замовити до 31 грудня.

Читайте також:

Мін'юст оновив перелік нотаріусів, які в умовах воєнного стану вчиняють нотаріальні дії щодо цінного майна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини