Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня 2023 року почав діяти Порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані з вчинюваними нотаріальними діями

Реклама

Міністерство юстиції затвердило Порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, та Перелік та розміри плати за додаткові послуги правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуги технічного характеру, що надають державні нотаріуси.

Відповідний наказ міністерства від 6 грудня 2022 року № 5441/5 набрав чинності з 1 січня 2023 року.

Відповідно з дня набрання чинності наказом № 5441/5 втратить чинність наказ Мін'юсту від 4 січня 1998 року № 3/5 "Про затвердження Примірного положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру".

Згідно з Порядком надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру здійснюється відповідно до Переліку та розмірів плати за додаткові послуги правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуги технічного характеру, що надають державні нотаріуси, та не має на меті отримання прибутку.

Додатковими послугами правового характеру є:

  • консультації правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями;

  • складання проєктів документів та заяв, письмових довідок з питань законодавства.

Перед наданням додаткових послуг правового та технічного характеру державний нотаріус зобов'язаний дати роз'яснення щодо їх обсягу, порядку надання та умов оплати.

Собівартість додаткових послуг правового та технічного характеру розраховується відповідно до законодавства.

Плата за додаткові послуги правового та технічного характеру здійснюється шляхом безготівкового перерахування на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, і використовується відповідно до бюджетного законодавства.

Підтвердженням оплати додаткових послуг правового та технічного характеру є платіжний документ (квитанція, платіжне доручення тощо) з відміткою банку.

Державні нотаріуси заносять відомості, зазначені в платіжних документах, до реєстру обліку додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, наданих державним нотаріусом, форма якого наведена в додатку до Порядку.

Повернення коштів за ненадані додаткові послуги правового та технічного характеру здійснюється за письмовою заявою особи на підставі пред'явленого заявником платіжного документа (квитанція, платіжне доручення тощо).

Від оплати додаткових послуг правового та технічного характеру звільняються особи, які відповідно до статті 4 Декрету Кабінету Міністрів від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито" звільнені від сплати державного мита.

Захистіть свій бізнес інформацією у новому році. До 15 січня ви можете підключити до 5 співробітників компанії до LIGA360 та отримати знижку 30%. А ще ви отримаєте додаткові сервіси медіамоніторингу та договірної роботи. Дізнайтесь більше переваг LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Особливості договору купівлі-продажу майбутнього об'єкта нерухомості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини