Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала низку законопроєктів стосовно ядерної енергії

Реклама

На черговому пленарному засіданні Верховна Рада у вівторок, 20 вересня, ухвалила в першому читанні відразу чотири євроінтеграційні законопроєкти - № 5322, № 5860, № 6425 і № 3869.

«Ухвалення євроінтеграційних законів, спрямованих на імплементацію норм і правил ЄС до українського законодавства - необхідний крок для якнайшвидшого набуття Україною повноправного членства у Євросоюзі», - прокоментував голова парламентського енергетичного комітету, народний депутат «Слуги Народу» Андрій Герус.

Усі законопроєкти збігаються з переліком законопроєктів у сферах європейської та євроатлантичної інтеграції на 2022 рік, які визначені Урядом як пріоритетні.

1. Законопроєкт № 3869 передбачає запровадження інституту експерта з радіаційного захисту, який займатиметься консультуванням суб'єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб, органів щодо дотримання вимог законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки.

«Запровадження інституту експерта з радіаційного захисту призведе до підвищення ефективності забезпечення радіаційного захисту персоналу та населення», - переконаний Андрій Герус.

2. Законопроєкт № 5860 передбачає приведення до положень Директиви Ради 2014/87/Євратом положень Закону, які стосуються удосконалення ядерного законодавства, зокрема внесення змін до визначень та термінів.

Зазначається, що реалізація положень законопроєкту сприятиме:

- уніфікації термінології законодавства України з термінологією законодавства ЄС;

- встановленню кваліфікаційних вимог до підрядників суб'єктів, які використовують ядерну енергію, що сприятиме підвищенню безпеки здійснення такої діяльності;

- удосконаленню вимог закону щодо зобов'язань оператора ядерної установки вживати всіх заходів щодо попередження аварій та пом'якшення їхніх наслідків у випадку виникнення таких тощо.

3. Також були підтримано законопроєкт № 6425, який врегульовує питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіаційної безпеки відповідно до права ЄС.

4. «Законопроект 5322 - це про запобігання зловживанню на оптових енергетичних ринках. Це дійсно проєвропейський інтеграційний законопроект. Він у Європі називається REMIT, і це для того, щоб зменшувати вплив монопольних зловживань чи монопольних впливів на ринок, щоби розвивалася конкуренція», - роз'яснив Андрій Герус.

Цей законопроект передбачає механізм впливу держави, механізми відповідальності та притягнення до відповідальності. Зокрема, вводяться великі штрафи, які вимірюються мільярдами гривень, якщо монополісти на енергетичних ринках здійснюють зловживання.

За матеріалами Інформаційного управління Апарату ВР і сайта політичної партії «Слуга Народу».

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Тільки у вересні підключіть 5 фахівців за 5000 грн/міс.

Читайте також:

Пленарне засідання Верховної Ради 20 вересня: які рішення прийнято

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини