Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості спадкування під час воєнного стану

Реклама

З початку запровадження в Україні воєнного стану спадкові правовідносини зазнали суттєвих змін. Це зумовлено прийняттям нормативно-правових актів у сфері спадкування, а саме: Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» та Наказу Міністерства юстиції України 11.03.2022 № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату».

1. Терміни прийняття спадщини під час воєнного стану.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України строк прийняття спадщини, становить 6 місяців із моменту відкриття спадщини, тобто з моменту смерті спадкодавця.

Це значить, що після настання смерті особи ви зобов'язані протягом шести місяців звернутися до нотаріуса, а в сільських населених пунктах до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування та написати заяву про прийняття спадщини.

Однак, через запровадження в Україні воєнного стану Уряд запровадив зміни щодо термінів прийняття спадщини.

Згідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану строки для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється.

Тобто, у випадку якщо спадкоємець не встиг прийняти спадщину до 24 лютого 2022 і шестимісячний строк не сплив у цей день, він може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який в державі введено воєнний стан, а також після його відміни, протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених шести місяців.

Якщо смерть спадкодавця настала після 24 лютого 2022 року в період дії воєнного стану, то відповідно до Постанови КМУ № 164 від 28.02.2022 року шестимісячний строк прийняття спадщини розпочнеться після закінчення або скасування воєнного стану.

2. Місце прийняття спадщини

Згідно до положень Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Проте, під час дії воєнного стану, незалежно від місця відкриття спадщини, за зверненням спадкоємця будь-який нотаріус України має право завести спадкову справу у зв'язку з веденням бойових дій на окремих територіях нашої держави.

Якщо нотаріус не має доступу до Спадкового реєстру, він все одно має право завести спадкову справу. Проте, після відновлення доступу до Спадкового реєстру нотаріус протягом п'яти робочих днів має перевірити наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору та заповіту.

Знайти контакти щодо нотаріусів України, які працюють в умовах воєнного стану можна тут.

3. Особливості отримання свідоцтва на спадщину.

Під час дії воєнного стану нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину після закінчення строку для прийняття спадщини. Як було зазначено вище, на період дії воєнного стану строк для прийняття спадщини або відмови від спадщини зупиняється.

У випадку, якщо термін для прийняття спадщини не закінчився до 23 лютого 2022 року включно, то до закінчення дії воєнного стану неможливо отримати свідоцтво про право на спадщину.

Однак, якщо шестимісячний строк з дня відкриття спадщини закінчився до 23 лютого 2022 року включно, то нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину.

Звертаємо Вашу увагу, що видавати свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі - заборонено.

У Законі Україні «Про нотаріат» передбачено видачу свідоцтва про право на спадщину за місцем відкриття спадщини. Тобто, після завершення воєнного стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтв про право на спадщину. Роз'яснення з цього питання надані Нотаріальною палатою України.

Підсумки

Таким чином, запровадження воєнного стану запровадило суттєві зміни стосовно регулювання спадкових правовідносин.

База законодавства й судової практики в LIGA360:Юрист - це 1,8 млн матеріалів. Новий інструмент "Графічні зв?язки документів" представить результати пошуку в схематичній формі. Змінюй діаграми відповідно до власних потреб, за типами, видавниками, категоріями тощо. Спробуй LIGA360:Юрист, щоб миттєво аналізувати законодавство й виявляти найважливіше.

Читайте також: 10 важливих рішень Верховного Суду, ухвалених у період воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини