Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вища рада правосуддя затвердила зміни до ЄДРСР для забезпечення доступу до судових рішень

Реклама

Вища рада правосуддя затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

Відповідне рішення № 2364/0/15-21 було прийнято 23 грудня 2021 року.

Згідно зі змінами не допускається обмеження або відтермінування загального доступу до електронних ресурсів Реєстру з інших підстав, ніж це визначено законами «Про доступ до судових рішень», «Про державну таємницю» і самим Порядком.

З проханням вжити заходів щодо недопущення безпідставного обмеження загального доступу до судових рішень в ЄДРСР до Вищої ради правосуддя звернулася Національна асоціація адвокатів України, повідомляє пресслужба ВРП.

За повідомленням НААУ адміністратор ЄДРСР допускає дії щодо обмеження доступу до судових рішень на підставі звернень прокурорів, що не відповідає чинному законодавству.

Згідно з листом Державного підприємства «Інформаційні судові системи» отримано до виконання 1790 постанов слідчих органів щодо обмеження повного та загального доступу до електронних копій судових рішень у Реєстрі. На виконання зазначених постанов слідчих органів ДП «ІСС» обмежено повний і загальний доступ до 60080 електронних копій судових рішень, що містяться в Реєстрі.

ВРП зазначає, що законодавством передбачено вичерпний перелік підстав і способів обмеження доступу до судового рішення, зокрема, щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Зазначена категорія судових рішень не підлягає оприлюдненню до моменту їх розсекречування у встановленому законом порядку. Розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій здійснюється у суді за поданням прокурора.

Без дотримання принципу відкритості судових рішень можливість вивчення та утвердження судової практики, а також превентивна функція щодо виникнення інших спорів нівелюється та порушується право особи на оскарження судового рішення.

Тому Вища рада правосуддя вирішила внести відповідні зміни до ЄДРСР і розширити можливості використання судових рішень задля встановлення судової практики та удосконалення процедури оскарження.

Найзручніша робота із судовими рішеннями - у системі VerdictumPRO. 94 млн судових справ, 20 фільтрів для точного пошуку справ за інстанцією, прізвищем судді, із позицією Верховного Суду. Подробиці за посиланням.

Як юристу першим отримати інформацію у Новому Році? Усю правову інформацію та важливі новини надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Читайте також:

Юристи отримають святкові знижки на ІТ-рішення від LIGA ZAKON

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини