Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам змінили правила касових операцій та роботи з готівкою

Реклама

З 1 вересня зміниться порядок ведення касових операцій банками в Україні.

Зміни до Інструкції внесено постановою НБУ від 15 серпня № 107.

Зокрема, змінено порядок зберігання розмінних монет у сховищах банків та визначення відповідальних осіб таких сховищ.

Банк має право зберігати:

1) розмінну монету в передсховищі банку (філії, відділення) в опломбованих мішечках у шафах / сейфах / стелажах, що замикаються.

2) цінності, які обліковуються за рахунками позабалансового обліку, у передсховищі банку (філії, відділення) у шафах / сейфах / стелажах, що замикаються.

Банк наказом призначає не менше двох відповідальних осіб сховища, на яких покладаються обов'язки щодо зберігання цінностей у сховищі, передсховищі та/або сейфах, що використовуються як сховища, та виконання операцій з ними.

Якщо ж сума залишків цінностей не перевищує 20 мінімальних заробітних плат протягом шести місяців може бути призначено одного відповідального.

[Актуальний розмір МЗП завжди можна дізнатись у модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН]

За умови укладення договору страхування цінностей, що зберігаються в сховищі / передсховищі / сейфі банк самостійно визначає кількість відповідальних осіб, якщо сума залишків цінностей не перевищує 100 МЗП протягом шести місяців.

Відповідальні особи сховища банку або філії повинні мати не менше року стажу роботи в банківській сфері, а відділень банку - не менше ніж три місяці.

В свою чергу для клієнтів скасовано "картку зі зразками підписів" при обслуговуванні банком їхнього рахунку. Банк має задовольняти потреби своїх клієнтів у готівці насамперед за рахунок власних надходжень та перерозподілу готівки у власній мережі, а в разі недостатності - придбавати її в уповноважених банках, інших банках та отримання підкріплення готівкою в НБУ.

Нацбанк контролюватиме якість придатних до обігу банкнот гривні, відсортованих автоматизованим способом на власному обладнанні для автоматизованого оброблення.

Крім того, з 1 листопада з касових документів виключається реквізит "Код банку" (у зв'язку з переходом на IBAN).

З 25 жовтня 2019 року мають застосовуватися єдині характеристики пакувальних матеріалів для банкнот нового номіналу.

Як вже писала ЮРЛІГА, Нацбанк розширить перелік банків для зберігання запасів готівки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини