Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Набрав чинності Закон про протидію булінгу

19 січня набрав чинності Закон № 2657-VIII про протидію булінгу (цькуванню). За булінг установлено адміністративну відповідальність: батьки детей-булерів від 14 до 16 років заплатять штраф від 50 до 100 НМДГ чи відбудуть громадські роботи строком від 20 до 40 годин. Якщо ж булінгом займалася група дітей, батьки повинні будуть заплатити від 100 до 200 НМДГ або займатися громадськими роботами від 40 до 60 годин. Також за булінг відповідатимуть і директори шкіл. Керівник закладу освіти, що не повідомив Нацполіції про випадки булінгу, має заплатити штраф від 50 до 100 НМДГ або зайнятися виправними роботами строком до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

2. Школи та внз можуть здавати в оренду приміщення

На території внз і шкіл за рахунок оренди можна буде розміщувати їдальні, буфети й інші соціально-побутові об'єкти. Відповідний Закон № 2661-VIII щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти набрав чинності 19 січня. Об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти можна здати в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов'язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу.

3. Плату за комунальні послуги розділять на всіх мешканців

Спожиті всіма мешканцями багатоквартирного будинку вода та тепло оплачуватимуться за показаннями загальнобудинкового лічильника, але з урахуванням показань квартирних вузлів обліку. Методика розподілу обсягів спожитих комунальних послуг, затверджена наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 № 315, діє з 25 січня. Для розподілу приймаються показання будинкового лічильника або приладів-розподілювачів. У разі розбіжностей показань лічильника або приладу-розподілювача і показань, переданих споживачем, для розподілу приймаються показання, зняті з лічильника. Обсяг комунальної послуги, який розподіляється між споживачами, не може перевищувати обсяг показань лічильника. Методика також передбачає застосування поправочних коефіцієнтів для розподілу обсягу спожитої теплової енергії між споживачами в кутових квартирах, квартирах, розташованих на перших та останніх поверхах будівель тощо. Також установлено порядок визначення обсягу втрати теплової енергії в трубопроводах і в обладнанні внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання. Крім того, у Києві тариф на обслуговування будинків і прибудинкової території знизили через суд.

4. Новий власник не може виселити боржників з іпотечного житла

Касаційний цивільний суд ВС під час розгляду справи № 754/4727/16-ц роз'яснив, чому з іпотечного житла не можна виселити за позовом неволодіючого власника, який придбав майно з такими ризиками в іпотекодержателя. Постановою від 28 листопада скасовано рішення нижчих судів про задоволення позову товариства до двох фізосіб, які заставили квартиру в забезпечення споживчого кредиту, щодо усунення перешкод у реалізації права володіння, користування та розпорядження нерухомим майном. ВС відмовив у виселенні боржників виходячи з усталеної практики Верховного Суду України про неможливість виселення "в нікуди" з іпотечного житла, придбаного за рахунок кредиту, і пославшись на правову позицію Великої Палати щодо дії мораторію на виселення.

5. Суд не скасує реєстрацію права власності, здійснену на підставі оспорюваного дубліката договору

Велика Палата ВС під час розгляду справи № 161/3245/15-ц зробила висновок, що позовні вимоги щодо оскарження реєстрації права власності, вчиненої на підставі дубліката договору купівлі-продажу, правомірність видачі якого оспорюється, мають розглядатися в порядку цивільного, а не адміністративного судочинства. Відповідну постанову, зі змістом якої можна ознайомитися у Verdictum, було прийнято 14 листопада 2018 року. Справа стосувалася незаконного, на думку банку-позивача, відчуження нежитлового приміщення: нотаріус видав боржникові дублікат договору купівлі-продажу, на підставі якого було зареєстровано право власності за боржником, що дозволило неодноразово відчужувати нежитлове приміщення без згоди іпотекодержателя, незважаючи на накладену заборону на відчуження. Велика Палата погодилася з нижчими судами, що розглянули вимоги щодо здійсненої комунальним підприємством державної реєстрації права власності на згадане нерухоме майно в порядку цивільного судочинства, оскільки їх предметом у цьому випадку є не перевірка адміністративно-приписуючих дій державного реєстратора, а скасування рішень щодо державної реєстрації права власності боржника на підставі дубліката договору купівлі-продажу, що безпосередньо пов'язане зі спором про захист речового (цивільного) права на це майно. Про початок і перебіг реєстраційної процедури стосовно об'єктів іпотеки можна швидко дізнатися зручним способом, зареєструвавшись на сервісі SMS-Маяк Іпотека.

6. Реєструватимуть сільгосптехніку управління Держпродспоживслужби

Реєструватимуть і зніматимуть з обліку трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожно-будівельні та меліоративні машини, сільськогосподарську техніку, інші механізми територіальні органи Держпродспоживслужби. Продавці машин, які включені до електронного реєстру, можуть їх не реєструвати за умови оформлення актів прийому-передачі (якщо це стосується підприємства-виробника) або договорів купівлі-продажу (якщо це стосується іншого суб'єкта господарювання). Такі суб'єкти під час продажу машин видають власникові номерний знак "Транзит", строк дії якого становить 10 діб. Питання відомчої реєстрації врегульовано постановою Кабміну від 16 січня 2019 року № 19. Також територіальні органи Держпродспоживслужби прийматимуть теоретичні та практичні іспити, видаватимуть та обмінюватимуть посвідчення тракториста-машиніста.

7. Технології почнуть реєструвати за новою карткою

Технології, які створені або придбані за бюджетні кошти або державними підприємствами, підлягають обов'язковій реєстрації в місячний строк з дня закінчення науково-дослідних робіт або підписання договору про трансфер технологій. Наказом МОН від 9 листопада 2015 року № 1156 затверджено форму Реєстраційної картки технології та її складових (РКТ), а також Інструкцію щодо її оформлення. До зазначеної форми та Інструкції наказом Міністерства освіти і науки від 19 грудня 2018 року № 1417 внесено зміни, які відображено в програмному забезпеченні, що використовується для реєстрації технологій. Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування. Знайти всі форми та бланки для заповнення можна в модулі "Форми та бланки".

8. Учні та вчителі зможуть безкоштовно отримати е-підручники

Держава безкоштовно забезпечуватиме учнів і вчителів не лише паперовими, а й електронними підручниками. Йдеться і про електронні версії паперових підручників, у форматі pdf, і про власне електронні підручники і підручники з аудіосупроводом. Це закладено в новий Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників, який затвердив Кабмін під час засідання 23 січня 2019 року. Безоплатно підручниками забезпечуватимуть тих, хто здобуває повну загальну середню освіту не лише в школах і закладах профосвіти (як це було раніше), а й закладах професійної передвищої та вищої освіти (коледжі та технікуми). Педпрацівники отримуватимуть крім підручників і навчально-методичну літературу.

9. Виробникам прослушки міняють ліцензійні умови

Кабмін уточнив окремі положення Ліцензійних умов провадження госпдіяльності, пов'язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації. Відповідні зміни внесено постановою від 16 січня 2019 року № 28. Зокрема, оновлено форми заяв про отримання та переоформлення ліцензії, а також документів, що додаються до заяви. Якщо заявник хоче доповнити перелік документів, що додаються до заяви, або змінити форми відомостей, то він повинен це зробити протягом одного місяця. Оновлені форми заяви і додатків доступні в модулі "Типові договори та шаблони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Уточнюються організаційні вимоги до ліцензіата. Його внутрішні документи повинні містити порядок організації знищення (розукомплектування, монтажу) спеціальних технічних засобів, їх дослідницьких, експериментальних, авторських зразків, складових, а також знищення їх технічної документації. Ліцензіат не пізніше ніж протягом 10 робочих днів має письмово повідомляти орган ліцензування про підписання контрактів з державними або іноземними замовниками, наявності фактів розробки спеціальних технічних засобів, а також перенесення строків завершення виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт. Також до Ліцензійних умов уводиться поняття "Авторські зразки спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації" - вироби, виготовлені ліцензіатом для їх демонстрації. Детальніше про ліцензування діяльності з розробки та виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації можна дізнатися в модулі "Ситуації для юриста".

10. Митні платежі переводять на єдиний рахунок

З 23 січня почався тестовий період роботи єдиного казначейського рахунка для зарахування митних платежів. До 17 лютого тестування єдиного рахунка проводитиметься виключно для Київської міської та обласної митниць, а з 18 лютого до 15 березня відбудеться на всіх митницях України. З 16 квітня єдиний рахунок використовуватиметься всіма підприємствами в обов'язковому порядку. Рішення про запровадження єдиного рахунка для зарахування митних платежів було прийнято у 2017 році і затверджено наказом Мінфіну від 1 листопада 2017 року № 898 "Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини