Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробникам прослушки змінюють ліцензійні умови

Реклама

Кабмін уточнив окремі положення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов'язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації.

Відповідні зміни внесено постановою від 16 січня 2019 року № 28.

Зокрема, оновлено форми заяв про отримання та переоформлення ліцензії, а також документів, що додаються до заяви. Якщо заявник хоче доповнити перелік документів, що додаються до заяви, або змінити форми відомостей, то він повинен це зробити впродовж одного місяця. Оновлені форми заяви і додатків доступні у модулі "Типові договори і шаблони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Також уточнюються організаційні вимоги до ліцензіата. Його внутрішні документи мають містити порядок організації знищення (розукомплектовування, монтажу) спеціальних технічних засобів, їх дослідницьких, експериментальних, авторських зразків, а також знищення їх технічної документації.

Ліцензіат не пізніше ніж впродовж 10 робочих днів повинен буде письмово повідомляти орган ліцензування про:

- підписання договорів (контрактів) з державними чи іноземними замовниками;

- наявність фактів розроблення, виготовлення, постачання спеціальних технічних засобів;

- припинення (перенесення строків), завершення виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт, а також завершення етапів виконання робіт під час виконання ініціативних науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт.

Також до ліцензійних умов вводиться поняття авторські зразки спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації - вироби, виготовлені ліцензіатом для їх демонстрації. Порядок їх розробки, виготовлення, знищення та демонстрації має бути встановлений внутрішніми документами ліцензіата. У разі відсутності у ліцензіата дослідницьких, експериментальних зразків з метою демонстрації потенційним замовникам ліцензіат має право виготовити авторський зразок після погодження з органом ліцензування.

Крім того, встановлено, що ліцензіат повинен погоджувати з органом ліцензування питання постачання спеціальних технічних засобів за кордон. При цьому дозвіл Держекспортконтролюбільше отримувати не потрібно.

Для погодження ліцензіат подає органу ліцензування інформацію про спеціальних технічні засоби разом з відповідними документами, що містять тактико-технічні характеристики спеціальних технічних засобів (частоту, потужність, способи кодування, модуляції, шифрування і так далі).

Орган ліцензування впродовж 20 робочих днів погоджує переміщення спеціальних технічних засобів через митний кордон України шляхом направлення ліцензіату відповідного листа або обгрунтованої відмови у письмовій формі.

Детальніше про ліцензування діяльності з розробки таі виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації можна дізнатися у модулі "Ситуації для юриста", який входить до складу Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН". Для того, щоб ознайомитися з можливостями і наповненням ІПС "ЛІГА:ЗАКОН" детальніше, скористайтеся тестом

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини