Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конкурс прокурорів : хочеш змін - йди в прокуратуру

Реклама

Заступник Генерального прокурора Давид Сакварелидзе, президент Асоціації юристів України Денис Бугай, заступник голови Консультативної ради при Генеральній прокуратурі Сергій Гребенюк і адвокат Ігор Фомин обговорили той, що стартував 20 липня відкритий конкурс на заміщення посад керівників нових місцевих прокуратур, їх перших заступників і заступників.

Давид Сакварелидзе поділився планами поетапного реформування прокуратури і відповів на питання преси і адвокатів, що були присутніми. Останні запевняли, що зацікавлені в порядності служителів оновленої прокуратури чи не більше усіх. І Д. Сакварелидзе вважає, що довіра адвокатів до реформи - вже само по собі великий крок. За його словами, усі кваліфіковані юристи можуть увійти до системи і поміняти її зсередини. Цей конкурс з відбору керівництва знову створених місцевих прокуратур (Закон об'єднав районні і міські) повинен показати, що змінити систему можливо. При цьому Д. Сакварелидзе відмітив, що міняти її суто репресивними методами не має наміру : хоча і планується значне скорочення штату (цього року кількість співробітників зменшиться з 8 до 5 тисяч), нові професіонали будуть притягнені за конкурсом, як з самої системи, так і ззовні. Усе залежить від кваліфікації і порядності - будь-який прокурор з 3-річним стажем може подати документи на конкурс без узгодження зі своїм безпосереднім керівником. Для юристів же потрібно 5-річний стаж роботи в області права і високу кваліфікацію.

Питання оплати праці нових порядних прокурорів ще не вирішене - Д. Сакварелидзе відмітив, що зарплата буде вища за існуючу, у тому числі, і за рахунок засобів, заощаджених шляхом скорочення штату. Крім того, наступного року реформатори попросять парламент, уряд і громадськість "виділити ресурси для порядних менеджерів".

Підбір керівників місцевих прокуратор є першим етапом реформи системи. На другому етапі пройде конкурс на заміщення посад в обласних і регіональних прокуратурах, на третьому етапі реформують Генеральну прокуратуру, четвертий - буде присвячений органам прокурорського самоврядування.

></p></td></tr><tr valign=

Ігор Фомин, Денис Бугай, Давид Сакварелидзе, Сергій Гребенюк

Охочі стати керівником або його заступником місцевої прокуратури можуть подати заяви і документи в одному з 5ти великих міст, що об'єднує прилеглі області: Києві, Львові, Одесі, Харкові і Дніпропетровську в строк до 2 серпня. Д. Сакварелидзе відразу обмовився, що цей термін швидше за все буде продовжений на тиждень. Після обробки заяв, що поступили, а саме з 15 серпня, почнеться професійне тестування - кандидатів перевірять на знання законодавчої бази. Після цього вони пройдуть так званий "логічний тест" - тестування загальних здібностей, буде сформована психологічна анкета. З кандидатами, що увійшли до рейтингу кращих, співбесіду проведе спеціальна комісія з 7ми членів (4х представників прокуратури і 3х ставлеників Верховної Ради).

Керівництво місцевих прокуратур планується призначити до середини грудня.

></p></td></tr><tr valign=

Давид Сакварелидзе, Сергій Гребенюк

Обговоривши загальну картину майбутньої трудової реформи в прокуратурі, учасники прес-конференції почали висловлювати свої побажання і претензії до існуючих порядків. Так, И. Фомин поцікавився думкою Д. Сакварелидзе про інституті приватних обвинувачіва саме, про роль адвокатів. Заступник Міністра, як і у випадку з прокуратурою, робить упор на кваліфікацію адвокатів. Він відмітив, що в країнах, де діє цей інститут, він грунтується на високих юридичних стандартах і історичній традиції. Тому Україні необхідно прийти до того стандарту кваліфікації, в якому ніхто не зможе сумніватися. Д. Сакварелидзе нагадав, що існує багато справ, в яких хабарі передаються безпосередньо адвокатом. Подібна ситуація, на його думку, викликана і економічним станом держави.

Також адвокатів турбує частенько слабка кваліфікація прокурорів в ролі державних обвинувачів - їх цікавить, що послідує за "моральним" оновленням прокуратури, як сформувати професійний досвід. Д. Сакварелидзе повідомив, що 60-70 годин в рік буде витрачено на перепідготовку прокурорів і контроль над якістю їх роботи; планується моніторинг судових слухань - кожен прокурор оцінюватиметься.

Ще одна проблема, озвучена С. Гребенюком, - небажання прокурорів закривати свідомо неперспективні (зважаючи на брак достатніх доказів) справи із-за побоювань перед начальством. Д. Сакварелидзе стоїть на тому, що в обгрунтованому закритті подібних справ немає нічого поганого, а про тиск будь-хто може повідомити його особисто. У теж час С. Гребенюк відмічає роботу генеральної інспекції, яка показала реальні результати в очищенні системи прокуратури зсередини. Він виразив надію, що досвід Генеральної прокуратури в цій частині згодиться МВС і СБУ, що не має подібного незалежного підрозділу на даний момент. С. Гребенюк вважає, що запорука успіху будь-якої реформи - ця передусім довіра суспільства, прозорість, відкритість, тому сподівається, що саме так і проводитиметься конкурс. Зі свого боку Асоціація юристів України і далі допомагатиме процесу правильних трансформацій в силовому блоці, вести моніторинг конкурсного відбору.

></p></td></tr><tr valign=

Ну а Д. Бугай, президент Асоціації юристів України, не втрачає оптимізму: "Нас, практикуючих юристів і адвокатів, турбує ситуація в прокуратурі. Ми втомилися від (1) корумпованих прокурорів (2) прокурорів, які готові виконувати незаконні вимоги керівництва, (3) прокурорів, що виконують "замовлення" конкурентів по бізнесу. Сьогодні, уперше за усю пострадянську історію країни, проводиться публічний конкурс на посаді прокурорів і їх заступників. Певною мірою, це - наш історичний шанс, тому ми закликаємо усіх юристів і адвокатів подавати свої кандидатури на посаді прокурорів".

Відмітимо, що прес-конференція була організована із залученням Асоціації юристів України, в яку входить 5 тис. правовиков. Мета заходу - допомогти Д. Сакварелидзе донести суть реформи прокуратури як можна більшої кількості професіоналів і запросити їх брати участь в конкурсі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини