Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, хто отримає пільги по сплаті податку на нерухомість

4 липня 2013, 14:34
650
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до ст. 265 Податкового кодексу України відносно об'єктів житлової нерухомості (проект № 2405).
Згідно із Законом не оподатковується на нерухоме майновідмінне від земельної ділянки, об'єкти житлової нерухомості, що належать приймальним сім'ям, сім'ям опікунів дітей, в яких виховується троє і більше дітей, а також об'єкти житлової нерухомості, належать дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки, і особам з їх числа, але не більше за один такий об'єкт на дитину.

Нагадаємо, громадяни почали отримувати квитанції про сплату податку на нерухомість.

Згідно з документом, пільги по сплаті податку не надаються на об'єкти оподаткування, використовувані їх власниками з метою отримання прибутків (здаються в оренду, лізинг, використовуваних в підприємницькій діяльності). Міські, селищні і сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги по податку, який сплачується на відповідній території з об'єктів житлової нерухомості, релігійних організацій України, що знаходяться у власності, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, і використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Законом переглянутий розмір житлової площі, на який надаватимуться пільги, а саме, ставки податку для фізосіб встановлюються в наступних розмірах:

- не більше 1 % - для квартири / квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або житлового будинку / будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів;

- 2,7 % - для квартири / квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, або житлового будинку / будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів;

- 1 % - для різних видів об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника податків, сумарна площа яких не перевищує 740 кв. метрів;

- 2.7 % - для різних видів об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника податків, сумарна площа яких перевищує 740 кв. метрів.

Тобто, пільга на сплату податку застосовуватиметься до сукупної житлової площі об'єктів житлової нерухомості, що належить платникам податків незалежно від кількості таких об'єктів.

Передбачено також, що для усіх фізосіб в 2013 р. податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватися і сплачуватися не буде.

Фахівці рахують ухвалення Закону прогресивним кроком з боку законодавця. І не лише тому, що цей Закон передбачає звільнення від сплати податку на нерухомість в 2013 році для фізичних осіб. "Основні зміни, передбачені в нім, спрямовані на врегулювання питань, пов'язаних з оподаткуванням цим податком, до введення якого на сьогодні податкові органи виявилися не готові. До ухвалення цього Закону не було чіткої ясності, як цей податок розраховуватиметься, і що робити тим платникам, яким цей податок нарахували неправильно", - поділилася з ЮРЛИГОЙ Аліса Дубровакерівний партнер ЮК "БДО Лигал Україна".

Аліса Дуброва

На думку юриста, Закон №2405 фактично дає увесь 2013 рік для того, щоб власники нерухомості, яким належить платити податок, розібралися, що і як треба буде платити. Згідно з ухваленим законом, до 1 липня 2013 року власники житлової нерухомості за місцем проживання отримають повідомлення про кількість об'єктів і розміри їх житлової площі для звіряння, яке можна здійснити до 31 грудня 2013 року на підставі оригіналів документів про право власності. Впродовж 10 днів після закінчення звіряння податкові органи за місцем проживання платників відправлять звірені дані податковим органам по місцю знаходження об'єктів нерухомості. Це повинно дозволити усунути різного роду плутанини і прорахунки податкової служби.

Окрім перенесення терміну сплати податку на нерухомість, закон частково змінив і методику розрахунку самого податку : прибрав найбільш спірні і конфліктні моменти. "Тепер фізичні особи, які мають декілька об'єктів нерухомості, матимуть можливість не платити податок, якщо їх загальна площа не перевищує 120 кв.м. для квартир і 250 кв.м. для будинків. Раніше такої пільги не було, і виходило, що фізичні особи були зобов'язані платити податки з нерухомості по другому об'єкту нерухомості, навіть, якщо в їх власності були, наприклад, дві малогабаритні квартири. При цьому в ухваленому законі встановлена чітка норма, що податок на нерухомість не утримується, якщо загальна площа нерухомості, яка належить одному власникові (включаючи квартири, будинки, дачі), менше 370 кв. м". - говорить А. Дуброва. Таким чином, навіть якщо у платника податків у власності знаходяться 5 однокімнатних квартир по 20 кв.м. житловою площею податок на нерухомість він платити не буде, оскільки сумарна житлова площа його нерухомої власності не перевищуватиме 370 кв.м.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини