Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов роз'яснило поняття "Відповідальна посадова особа платника податків"

1 липня 2013, 10:10
1233
0
Автор:
Реклама

У листі від 03.06.2013 р. № 4730/5/99-99-15-01-05-16 Миндоходов розповіло про визначення відповідальних посадових осіб платника податків.

Вказано, що відповідно до пункту 15.1 ст. 15 Податкового кодексу платниками податків визнаються фізособи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) і їх відособлені підрозділи, які мають, отримують (передають) об'єкти оподаткування або здійснюють діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з НК або податковими законами, і на яких покладений обов'язок по сплаті податків і зборів.

Згідно з нормами примітки до ст. 364 Карного кодексу службовими особами (у статтях 364, 365, 368, 3681369 УК) являються особи, які постійно, тимчасово або по спеціальному повноваженню здійснюють функції представників влади або місцевого самоврядування, а також займають постійно або тимчасово в органах державної влади, місцевого самоврядування, на державних або комунальних унітарних підприємствах, в установах або організаціях посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядливих або адміністративно-господарських функцій або виконують такі функції по спеціальному повноваженню, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, місцевого самоврядування, центральний орган державний управління із спеціальний статус, повноважний орган або повноважний обличчя підприємство, установа, організація, суд або закон.

Службовими особами також визнаються посадовці іноземних держав (особи, що обіймають посади в законодавчому, старанному, адміністративному або судовому органі іноземної держави, а також інші особи, що здійснюють функції держави для іноземної держави, зокрема, для державного органу або державного підприємства), а також посадовці міжнародних організацій (працівники міжнародної організації або інші особи, уповноважені такою організацією діяти від її імені).

Визначення посадовця органів управління суспільства наведено в ст. 23 Закону "Про господарські суспільства", а також в ст. 2 Закону "Про державну службу".

Відповідно до ст. 16321642164416511863 Кодексу про адміністративні правопорушення до посадовців виходячи з узагальненої практики органів, що розглядають справи про админправонарушениях, відносяться службовці підприємств, установ і організацій, що мають право здійснювати в межах своєї компетенції владні організаційно-розпорядливі дії, що мають юридично значущі наслідки (наприклад, давати обов'язкові вказівки, розпоряджатися кредитами, наймати і звільняти працівників, вживати заходи заохочення і дисциплінарної дії).

Відповідно до ст. 8 Закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" питання організації бухобліку на підприємстві відносяться до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадовця) відповідно до законодавства і засновницьких документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення усіх господарських операцій в первинних документах, зберігання оброблених документів, регістрів і звітності впродовж встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадовець)що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства і засновницьких документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухобліку підприємства, забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних начал бухобліку, складання і представлення у встановлені терміни фінансової звітності.

Враховуючи вищевикладене, Миндоходов роз'яснило, що керівники підприємства (голова правління, президент, генеральний директор, директор, заступник директора, головний бухгалтер) незалежно від форм власності підприємств є посадовцями.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини