Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов наполягає на швидкому прийнятті Закону про трансфертне ціноутворення

5 квітня 2013, 14:50
178
1
Реклама

Міністерство по прибутках і зборах наполягає на швидкому прийнятті проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України відносно трансфертного ціноутворення (№ 2515)покликаного припинити практику ухилення від податків за допомогою офшорних схем.

"Впровадження механізму трансфертного ціноутворення, яке активно використовується у світовій практиці, підвищить інвестиційну привабливість України. Ми близькі до того, щоб уперше зробити реальний крок до прозорої національної економіки і цивілізованому веденню бізнесу"- відмітив Міністр Олександр Клименко.

Фахівці Миндоходов готові конструктивно співпрацювати з представниками Комітету ВР з питань податкової і митної політики і розглянути усі пропозиціїякі не суперечать самій суті цього законопроекту, - наприклад, застосування звичайних цін в якості бази оподаткування ПДВ тільки в контрольованих операціях з 2013 року; те, що до звіту не додаватиметься первинні документи і їх копії, але вони можуть бути затребувані по запиту податкової служби або у разі проведення перевірки. "В той же час деякі норми цього законопроекту для нас принципові, і ми на них наполягатимемо" - підкреслив А. Клименко.

Зокрема, Міністерство категорично незгодне з пропозиціями окремих депутатів обмежити контроль за трансфертним ціноутворенням операціями тільки з тими країнами, які мають статус офшорних юрисдикцій. За словами Міністра, це може спотворити саму суть законопроекту, оскільки не підпадатимуть під контроль території з низьким ставкам оподаткування, які формально не мають статусу офшорів, але часто використовуються бізнесом для ухилення від оподаткування. Зокрема, йдеться про Кіпр і кантон Цуг в Швейцарії.

За інформацією Миндоходов.

Трансфертне ціноутворення - це правила податкового законодавства, згідно з якими рівень цін, які використовуються в операціях з поставки товарів, робіт або послуг між пов'язаними особами, повинна відповідати рівню звичайних цін. Питання трансфертного ціноутворення можуть виникати як в зовнішньоекономічних, так і у внутрішніх операціях.

Терміну "трансфертне ціноутворення" довго не вдавалося увійти до правового поля України. Чи зміниться ситуація в найближчому майбутньому? - детальніше в матеріалі юристів ЮФ Cai & Lenard "Вигнання з офшорного раю". Також читайте інтерв'ю з директором податково-юридичного департаменту компанії "Делойт", присвячене перспективам впровадження в Україні трансферного ціноутворення - "Трансфертні ціни: українські перспективи".

Нагадаємо також, що проект був був розроблений фахівцями ДПС за участю представників аудиторської компанії PriceWaterhouseCoopers.

Також відмітимо, що нардеп-регіонал Олексій Журавко ще в грудні минулого року подав до парламенту законопроект № 11477 про внесення змін до Податкового кодексу України (відносно трансфертного ціноутворення).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини