Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Практика ВАСУ : Про відміну рішення податкової про застосування штрафних санкцій

26 вересня 2012, 11:50
216
0
Автор:
Реклама

У липні 2012 р. Вищий адміністративний суд України виніс визначення № До/9991/84526/11 у справі за позовом фізособи-підприємця до Державної податкової інспекції про відміну рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій.

Як стверджують в податковій, перевіркою встановлено порушення позивачем приписів п. 12, 13 ст. 3 Закони "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг", а саме:

- не забезпечено ведення в порядку встановленому законодавством обліку товарних запасів на складах і по місцю їх реалізації на суму 2152,10 грн..;

- забезпечена відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків загальній сумі продажу по розрахункових квитанціях, виданих з початку робочого дня на суму 542 грн.

Відмітимо, що суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог фізособі, мотивуючи це тим, що податковим органом виявлено і належним чином зафіксовані порушення вимог Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг", які позивачем спростовані не були.

У свою чергу суд апеляційної інстанції, розібравшись в справі, частково задовольнив апеляційну скаргу і визнав незаконними виводи суду першої інстанції у частині правомірності донарахування позивачеві штрафних (фінансових) санкцій в сумі 4304,20 грн.. за порушення статей 20 і 22 вищезгадані Закони.

В даному випадку ВАСУ погодився з позицією апеляційного суду. Відмітимо, що зудами було встановленощо позивач на момент перевірки перебував на спрощеній системі оподаткування і був платником єдиного податку, а реалізацією підакцизних товарів не займався.

ВАСУ відмічає, що згідно із Законом "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" облік товарних запасів фізособою-суб'єктом підприємницької діяльності ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва. Обов'язок по веденню обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.

При цьому в п. 6 ст. 9 вищезгаданого Закону встановлено, що реєстратори розрахункових операцій і розрахункові книжки не застосовуються при продажі товарів (наданні послуг) суб'єктами підприємницької деятельности-физлицами, оподаткування прибутків яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб'єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (окрім пива на розлив)за умови ведення такими особами книг обліку прибутків і витрат в порядку, визначеному Кабміном за уявленням державного органу, уповноваженого здійснювати державну регуляторну політику.

Окрім цього, п. 1 і 5 Порядку ведення книги обліку прибутків і витрат, затвердженого постановою Кабміну від 26.09.2001 р. № 1269, визначено, що книга обліку прибутків витрат ведеться суб'єктами підприємницької діяльності фізособами, оподаткування прибутків яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), а також особами, які мають пільговий торговий патент для продажу товарів (окрім підакцизних) (наданні послуг) відповідно до законодавства з питань патентування деяких видів підприємницький діяльності, якщо такий особа не є платник пдв згідно із законодавство.

П. 8 Порядку видачі Посвідчення про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПА України від 29.10.99 р. № 599, встановлено, що для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного віддзеркалення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку прибутків і витрат згідно з додатком № 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затверджену наказом Головну державну податкову інспекцію України від 21 квітня 1993 року № 12. При цьому обов'язковому заповненню підлягають тільки графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу) ", "чистий дохід".

Слід зазначити, що форма Книги обліку прибутків і витрат, затверджена вищезгаданим наказом, не передбачає ведення обліку товарних запасів.

При таких обставинах, ВАСУ вважає, що суд апеляційної інстанції правильно звернув увагу на те, що вищезгаданими нормативно-правовими актами визначений порядок ведення прибутків і витрат суб'єктами малого підприємництва.

Отже, ВАСУ вважає, що підстав для застосування до підприємця штрафних санкцій за порушення приписів п. 12 ст. 3 Закони "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" не були.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини