Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Підрив рашистами дамби Каховської ГЕС - безпрецедентний воєнний злочин. Це очевидний факт для усіх громадян України та цивілізованого світу. У мережі є відео моменту вибуху на ГЕС. І це зовсім не схоже на ті нісенітниці, які ллються з пропагандистських рашистських каналів - немов би руйнування спричинив обстріл гідроспоруд Збройними Силами України.

По-перше, на відео вибуху чітко видно його руйнівну силу і стовб вогню. Ніяка ракета на таке не здатна. Згадаймо скільки влучать пережив Антонівський міст. А за своєю міцністю міст і дамбу ГЕС навіть порівнювати не варто.

По-друге, на фото зруйнованої ГЕС видно руйнування дамби у двох місцях. А між руйнуваннями - вцілілий машинний зал. Це пояснюється лише тим, що для руйнування машинного залу не вистачило вибухової сили.

Однак, реакція офіційних осіб Заходу на сьогодні є доволі стриманою.

Так, у Білому домі заявляють, що росія відповідальна за руйнування в Україні, але причини руйнування Каховській ГЕС Вашингтон все ще оцінює.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак зазначив, що зараз «ще рано однозначно казати, як саме сталось руйнування Каховської гідроелектростанції».

Як судовий юрист мушу сказати, що навіть очевидні, на перший погляд факти, потрібно доводити. І обережність у свої заявах лідерів цілком зрозуміла.

Підрив Каховської ГЕС підпадає під певні норми міжнародного права, тому деякі країни наразі стримано й обережно висвітлюють цю тему. скоєний злочин підпадає «під певні кримінальні процеси та під Женевську конвенцію». Саме таку думку висловив секретар РНБО Олексій Данілов.

Так, відповідно до статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції,- не повинні ставати об'єктами нападу навіть у тих випадках, коли такі об'єкти є воєнними об'єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил і наступні тяжкі втрати серед цивільного населення. Інші воєнні об'єкти, розміщені в цих установках або спорудах чи поблизу них, не повинні ставати об'єктами нападу, якщо такий напад може викликати вивільнення небезпечних сил у таких установках або спорудах та наступні тяжкі втрати серед цивільного населення.

Ніхто не очікує від росії дотримання норм міжнародного права та Женевських конвенцій. Але для належного юридичного реагування та притягнення рашистських воєнних злочинців до відповідальності (хай у майбутньому) необхідні докази. Саме тому лідери західні світу не роблять різких заяв.

Проте, я впевнений, що докази будуть зібранні, воєнні злочинці країни-терористки будуть притягнуті до відповідальності, а її населення ще довгі роки спокуватиме своє мовчання у цій війні проти України.

Читайте також: В Україні створять штаб із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

Відкрито кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС

Як зручно стежити за правовою картиною дня? LIGA360 стежитиме за законодавчими змінами для тебе. Налаштуй свій моніторинг вже сьогодні.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости