Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Воєнний стан в Україні: що варто знати населенню України?

Реклама

Вранці 24 лютого ми всі прокинулися від страшних звуків та палаючого неба - російська федерація напала на нашу державу з метою її захоплення. Перші два дні наше населення намагалося облаштувати свої домівки, поїхати до більш безпечного місця, зібрати всіх рідних та створити найбільш безпечні умови існування в умах війни. У зв'язку з таким жорстоким вторгненням російських військ в Україну нашим головнокомандувачем - Володимиром Зеленським було підписано Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022.

Давайте розглянемо найпоширеніші питання, які виникають у населення під час дії воєнного стану та загалом агресії ворога проти України:

1. Заборони під час дії воєнного стану.

2. Оплата за комунальні послуги. Що буде у разі несплати?

3. Оплата за кредит.

4. Що робити найманим працівникам у разі, якщо роботодавець припинив з ним трудові правовідносини через складну ситуацію в країні?

1. Заборони під час дії воєнного стану.

В першу чергу хочу наголосити на тому, що з введенням в Україні воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина.

Військове командування може самостійно або із залученням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування:

- запровадити комендантську годину(дуже важливо не порушувати її та не покидати свої домівки без нагальної потреби, бо це може тільки зашкодити особисто вам та військовим, які здійснюють оборону того чи іншого населеного пункту);

- посилити охорону стратегічних об'єктів(оскільки бомбові та ракетні удари, станом на 05.03.2022, завдаються по даним спорудам, а також житлових будинках, навчально-виховних, лікувальних закладах);

- заборонити акції та масові зібрання (наразі такі акції та зібрання можуть нести за собою негативні наслідки через велику кількість диверсантів чи мародерів);

- здійснювати примусове відчуження приватного майна (згідно з Законом України «Про передачу, примусове відчуження, або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»);

- ввести особливий режим в'їзду та виїзду, обмежити свободу пересування громадян та транспортних засобів;

- перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж та навіть приватне майно(маємо розуміти, що в умовах воєнного стану це законно та необхідно в цілях нашої з вами безпеки);

- ввести трудову повинність чи обов'язкові суспільно корисні роботи;

- використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності;

- ввести заборону торгівлі певними товарами (наприклад, заборона на продаж спиртних напоїв, що наразі діє в більшості областей України).

Це основні обмеження, які наразі діють під час воєнного стану в Україні. Закликаю всіх дотримуватися усіх цих заборон та максимально відповідально ставитися до вимог та застережень, які перед нами ставлять очільники.

Важливо! Підвищення цін на продукти харчування в умовах військового стану є неприпустимим. Якщо вами виявлено неправомірне підвищення цін, повідомте Держпродспоживслужбу або її територіальні органи. Зробити це можна:

· за допомогою електронної пошти: info@dpss.gov.ua або zahyst.cherkasy@gmail.com;

· за телефонами: +38 (050) 230 04 28, +38 (096) 000 98 23.

2. Оплата за комунальні послуги. Що буде у разі несплати?

Наразі немає ніякої правової підстави для того, аби не сплачувати за комунальні послуги. Сплачувати потрібно, введення воєнного стану не звільняє від такого обов'язку.

Проте, «Нафтогаз» повідомив:

«Ми розуміємо ситуацію в країні, але на даний час ми не отримали офіційну інформацію, щодо роботи платіжних систем чи банківських відділень. Не виключені тимчасові труднощі з оплатою комунальних послуг. Рекомендуємо оплачувати рахунки, по мірі можливості та залежно від ситуації».

Пеня не нараховується, оскільки в країні запроваджено та не скасовано карантин, але, якщо є можливість, то необхідно все зробити вчасно та у строки. Якщо у місцях, у яких ви зазвичай здійснювали оплату тимчасово, припинили свою роботу або змінили дислокацію, то краще все робити через електронний сервіс «Комунальний кабінет абонента».

Але найголовніше дбайте про своє життя та безпеку, а наша держава, сподіваємось і віримо, впровадить процедуру щодо сплати за комунальні послуги, беручи до уваги такі важкі для нашої країни обставини.

3. Оплата за кредит

Багато банків вже добровільно запровадили канікули для сплати за позиками, ця інформація доступна на їхніх офіційних сайтах. Національний банк України дозволив таку функцію у своїй Постанові «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп» №23 від 25.02.2022.

Кредитні канікули не зменшують суму вашого боргу. Однак, надають можливість відстрочки сплати основної суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом, що залежить від пропозицій конкретного банку.

Коротко.

Монобанк повернув кредитні ліміти, ПриватБанк, як і більшість банків, запровадив канікули. Водночас банк ПУМБ урізав ліміти до п'яти тисяч гривень, а UKRSIBBANK зовсім заблокував можливість користуватися кредитними коштами.

Ощадбанк запровадив кредитні канікули для клієнтів - фізичних осіб: до 31.05.2022 по всім кредитним продуктам відміняються платежі за кредитами та будь-які штрафні санкції.

Райффайзен Банк ввів кредитні канікули для всіх фізичних осіб, приватних підприємців та корпоративних клієнтів до 31.03.2022.

Альфа-Банк запроваджує кредитні канікули за всіма кредитними картками та кредитами фізичних осіб, зокрема відсотки сплачуються шляхом збільшення суми загальної заборгованості.

Отже, «кредитні канікули - це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Кредитні канікули - це тільки пауза, тобто відтермінування у розрахунках клієнта з банком під час воєнного стану в країні. Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків», про це пояснив Національний банк України.

Але не забуваємо про особисті домовленості з банком.

4. Що робити найманим працівникам у разі, якщо роботодавець припинив з ним трудові правовідносини через складну ситуацію в країні?

Запам'ятайте та знайте свої права - вас не мають права звільняти! Максимум, що може зробити роботодавець, це відсторонити від займаної посади, проте не звільняти свавільно.

Не бійтеся відстоювати свої права, оскільки навіть у такий тимчасово-скрутний час - деякі роботодавці можуть зловживати та звільняти найманих працівник начебто за власним бажанням. Причина проста - немає коштів для виплати заробітної плати.

Що робити у таких випадках?

· Якщо ваша робота не може здійснюватися дистанційно але ви не хочете втрачати зарплати, - оформити щорічні або соціальні відпустки.

· Запропонуйте оголосити простій. Простій обраховується в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

· Не писати заяву на звільнення за власним бажанням (вас не мають права примушувати до цього). У разі спостерігання таких незаконних дій - йди до відділку поліції та писати заяву про вчинення кримінального правопорушення роботодавцем за ст. 172 КК України.

Всі ці пункти, які допомагають зберегти за собою робоче місце, стосуються лише працівників, які перебувають у трудових правовідносинах з роботодавцем. Отож, не дозволяйте обмежувати ваші права та ставити себе у ще найбільш скрутне становище.

Отже, комунальні послуги сплачуємо у разі існування такої можливості та не переймаємось, що залишимось без комунікацій. За кредити - слідкуємо на офіційних сайтах ваших банків та зв'язуємось з ними щодо уточнення інформації про кредитні канікули, та пільгові періоди. Щодо безпідставного звільнення - вчимо свої права та не дозволяємо роботодавцям зловживати ними.

Чекаємо на перемогу разом, віримо у наших захисників, бережемо себе та знаймо свої права.

Юрист АО «Uniminds»

Марія Бутіна

Читайте також: Допомога армії України: куди можна перерахувати кошти

Друзі, наголошуємо, що всі рішення та системи LIGA360 працюють у штатному, стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

новини країни та галузі у єдиній інформаційній стрічці з персональним налаштуванням

нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України - https://ips.ligazakon.net/resource/main_documents?sort_by_def=&p=0&q=

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації - Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації.

судові рішення - біля 100 000 000 документів - https://verdictum.ligazakon.net/analysis

інформація про юридичних та фізичних осіб, а також їх моніторинг - https://ca.ligazakon.net/

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів - вільний у LIGA360, достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням - https://360.ligazakon.net/me

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости