Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронна податкова звітність буде врегульована Законом

12 лютого 2010, 12:05
818
1
Реклама

Учора Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до пп. "з" пп. 4.4.2 п. 4 ст. 4 Закони України "Про порядок погашення зобов'язань платника податків перед бюджетами і державними цільовими фондами". Законопроектом пропонується уточнити умови переходу платників податків до подачі податкової звітності і інших податкових документів в електронному вигляді.

Згідно з проектом, у випадку якщо платником податків приймається рішення про подачу податкової звітності в електронному вигляді, центральний (керівний) орган контролюючого органу безкоштовно забезпечує платника податків спеціалізованим програмним забезпеченням і посиленими сертифікатами електронних ключів для подачі податкової звітності в електронній формі. Зокрема, передбачено створення акредитованого центру сертифікації ключів при ДПАУ, який отримає виняткове право на надання особам посилених сертифікатів електронних ключів. Ці електронні ключі (електронний підпис) не можуть використовуватися для яких-небудь інших цілей, окрім подачі податкової звітності в електронному вигляді. Також порядок (регламент) подачі податкової звітності в електронній формі не може передбачати участі яких-небудь посередників між особою, що подає звітність, і контролюючим органом.

Необхідність ухвалення такого Закону продиктована зростаючою кількістю платників податків, що представляють податкову звітність в електронному вигляді. До цього процедурні питання такої подачі податкової звітності на законодавчому рівні врегульовані не були, а в пп. "з" пп. 4.4.2 п. 4.4 ст. 4 Закони було лише встановлено право платника податків на власний розсуд перейти на електронну звітність. В результаті виникали проблеми, пов'язані з участю в процесі різного роду посередників, що вимагали від платників податків плати за ПО і ключі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини