Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Карантин: місяць потому. Хроніки громадських організацій, ч.2

Реклама

Ми продовжуємо тримати руку на пульсі та контролювати температуру правничого ринку. Наразі, через місяць після активації обмежувальних заходів ми знову повертаємося до світу громадських організацій. Минулого разу ми звернулися до Асоціації правників України. Тоді діалог було присвячено найбільшому його підрозділу - напряму “Спільнота”. Його очільниця, Вікторія Краснова розповіла про те, яким чином АПУ залишається на плаву у штормовий період загальної кризи. На цей раз ми вирішили поглибитися у діяльність АПУ та поспілкувалися з координаторкою комітетів та секцій, Марією Копицею.

Маріє, розкажіть, як давно Ви з АПУ? Чим займаєтеся в Асоціації?

Маю честь координувати діяльність комітетів уже впродовж двох років. Комітети АПУ мають декілька напрямів: GR-ініціативи, проведення експертних обговорень, круглих столів, конференцій. А віднедавна, завдяки активній роботі нашого PR-відділу, члени наших комітетів виступають експертами на головних правових інфо-платформах.

Розкажіть про комітети більше. Про що це навіщо? Скільки їх?

Наш напрямок складається з 24-х комітетів. Всі вони об'єднують правників та експертів у різних галузях права для обміну досвідом, формування власного бачення щодо правової політики та відповідного реагування на різні ключові питання. Разом ми формуємо незалежний експертний погляд стосовно діяльності кожної з гілок влади: законодавчої, виконавчої, судової. Мабуть, правильно буде стверджувати, що в чомусь ми об'єднуємо їх.

Тобто, діяльність комітетів охоплює всі галузі права?

Саме так. Експертність в кожній із галузей права та індустрій.

24 комітети - Ви одна координуєте їх?

По-перше, ми є частиною напрямку “Спільнота” АПУ - це велика команда, яка займається розвитком членства, діяльності комітетів та регіональних відділень АПУ. Саме комітетський напрямок очолюємо ми з Вікторією Мотею (асистентка Марії Копиці, ред.).

Розкажіть про поточну, дистанційну діяльність комітетів. Привідкрийте завісу - що робиться та чого очікувати?

Цьогоріч ми переобрали склад рад комітетів. Деякі з них повністю перезавантажені - абсолютно нові команди та обличчя. Власне, важко виокремити один або декілька за активністю. Майже всі наразі гіпер активні.

Та, все ж?

Ну, якщо посилатися на останні фіксовані дані, то сміливо можна виокремити Комітет з енергетики, нафти та газу, який очолює Марина Гріцишина, радниця Sayenko Kharenko. Власне, команда Комітету енергетики невпинно діє за усіма напрямками: 2-3 GR-ініціативи щомісяця, безліч обговорень, та головне - позитивні відгуки від органів державної влади.

Підсумуємо. Активність комітетів - це заходи та законотворча робота. Наведіть приклади найуспішніших кейсів GR?

Майже кожна GR-ініціатива має результати. Та, знаєте, перше, що спадає на думку - звернення Комітету з корпоративного права та фондового ринку у вересні 2019 року. Команда правників Асоціації звернулася до Президента України Володимира Зеленського, Заступниці Керівника Офісу Президента України, Юлії Ковалів, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, депутатів ВРУ, голів фракцій ВРУ, Голови Комітету з правової політики Ірини Венедіктової, Прем'єр-Міністра України Олексія Гончарука та Міністра юстиції Дениса Малюськи. Тоді вони висловили занепокоєння окремими положеннями Законопроекту №1056-1, закликавши не приймати його у запропонованій редакції та розглянути зміни до другого читання.

Нагадайте, це стосовно..?

Законопроєкт - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності. Коротше, антирейдерський закон. А запропоновані зміни - стосовно обігу часток у товаристві з обмеженою відповідальністю.

І, уявіть, законопроєкт все ж був прийнятий із нашими пропозиціями. Дуже багато зусиль доклали!

А як можна долучитися до роботи Комітету?

До активної діяльності комітетів можна дуже просто. Наприклад, написавши мені на електронну пошту komitet@uba.ua. Дуже швидко відповідаю.

Окей, а тепер про карантин. Як триває робота в його умовах? Ви на дистанційному? Як воно?

Роботи стало більше. Перший тиждень було дуже важко, бо усі не розуміли що? де? коли? як? чому? /озирається/ Та згодом активність примножилася. В геометричній прогресії. Ми проводимо вебінари, пишемо звернення - законотворча робота просто кипить.

Розкажіть про поточну, дистанційну діяльність комітетів. Привідкрийте завісу - що робиться та чого очікувати?

Власне, наша робота та її динаміка тісно пов'язана з активністю членів Асоціації. Актуальних тематик стало ще більше, проблем, очевидно, також /посміхається/.

А от якщо у колег є ідеї та бажання, ми запрошуємо вас до колаборацій - наші двері завжди відкриті для вас!

Комфортніше на дистанційці чи..

Та завжди б так працювала! Мені дуже комфортно.

Та, все ж, визнайте, мають бути й негативні аспекти карантинного режиму. Назвіть їх?

Насправді, дуже не вистачає живого спілкування з колегами. Коли в тебе близько 2-3 зустрічей на день, 5-6 івентів на тиждень і вмить це кудись зникає, то відчуваєш себе навіть дещо одиноко.

І що наостанок?

Напевно, не всі знають, що наразі Асоціація правників України надає безкоштовний доступ до 99% заходів. Тож, запрошую всіх правників слідкувати за календарем подій, який оновлюється щодня. Також, заходи, які відбулись можна переглянути на каналі Ukrainian Bar Association.

Вважаєте, що важливо бути завжди в курсі новел та тенденцій законодавства? Хочете формувати правовий порядок денний держави щодо законодавчих ініціатив? Прагнете отримувати поради від найуспішніших представників професії? - тоді, саме для вас створювалась Асоціація правників України. Можете сміливо заповнювати заяву на членство. А якщо у вас є ідеї щодо діяльності АПУ - сміливо пишіть.

Ну, і зовсім наостанок, якщо ви вважаєте, що АПУ займається потрібними справами - ви можете підтримати нас. Будь-який внесок нині дуже важливий. І пам'ятаймо, у кризові часи головне - залишатися разом, адже разом наш голос гучніший!

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини