Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуло чинності рішення ЄСПЛ про люстрацію держслужбовців

Реклама

Набула чинності постанова Європейського суду з прав людини, відповідно до якої констатовано порушення Конвенції у процесі звільнення держслужбовців за Законом про люстрацію (рішення у справі «Полях та інші проти України»).

Із практикою Європейського суду з прав людини можна ознайомитись у відповідному розділі модулю «Судова практика» ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом. Зокрема, із коротким аналізом рішення у справі «Полях та інші проти України» на українській мові ви можете ознайомитись в Огляді рішень ЄСПЛ № 2019/36.

Суд визначив, що звільнення державних службовців згідно із законодавством про очищення влади призвело до порушень їхніх прав.

Детальніше про це рішення ми писали тут.

Читайте також: Верховний Суд роз'яснив умови самопредставництва юросіб

За порушення прав людини Україна повинна виплатити кожному заявнику 5 тис. євро та будь-які виплати, які можуть бути стягнуті як компенсація моральної шкоди. Крім того, Україна має компенсувати заявникам витрати на суд (загалом близько 3 тис. євро).

Велика палата ЄСПЛ не стала задовольняти запит української сторони на розгляд справи, відтак рішення набуло чинності і є остаточним.

Реакція Мін'юсту

«Ми плануємо спільно з народними депутатами опрацювати та внести законопроект, відповідно до якого буде створена комісія, що розглядатиме скарги громадян, які вважають свою люстрацію неправомірною», - зазначив міністр юстиції Денис Малюська.

Він зазначив, що розглядатиметься можливість поновлення на посаді (за її наявності) та виплати різниці між втраченим та реальним заробітком. При цьому такий механізм не буде застосовуватись до категорії громадян, чия люстрація була обгрунтованою.

При цьому міністр вказав, що ЄСПЛ не вважає повністю неправомірною люстрацію, а «лише її надмірний обсяг».

Вам також буде цікаво:

Верховний Суд роз'яснив, як правильно перетинати пішохідний перехід

Службове авто не підлягає обов'язковому технічному огляду

Суд може звернути стягнення і на незареєстроване майно боржника: ВС

Прошиті та пронумеровані копії документів можна завіряти на останньому аркуші: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини