Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пластикові пакети заборонять, а за розповсюдження і схиляння купити - штрафуватимуть

12 листопада 2019, 18:25
3313
0
Реклама

На вечірньому засіданні 12 листопада Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Заборона

Пропонується заборонити розповсюдження в магазинах та ресторанах:

а) надлегких пластикових пакетів (деякі пакети дозволені для як первісна упаковка для пакування та транспортування свіжої риби і м'яса, сипучих продуктів, льоду);

б) легких пластикових пакетів;

в) оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Дозволено застосовувати біорозкладні пластикові пакети - пластикові пакети, що розкладаються за участі мікроорганізмів на елементи природнього походження та відповідають ДСТУ EN 13432:2015 (EN 13432:2000, IDT) «Пакування. Вимоги до упаковки, утилізованої способом компостування і біодеградації. Тестові схеми та критерії оцінювання для остаточного прийняття упаковки».

Працівникам об'єктів роздрібної торгівлі та об'єктів ресторанного господарства забороняється будь-яким чином схиляти споживачів до придбання пластикових пакетів.

Суб'єкт господарювання матиме за свій рахунок утилізувати закуплені пакети, що не відповідають встановленим вимогам.

Відповідальність

Розповсюдження

Порядок накладання штрафів встановить Кабмін.

За розповсюдження легких і надлегких пакетів, а також за оману споживача шляхом пропонування оксорозкладного (оксобіорозкладного) пакету під виглядом біорозкладного Держспоживслужба накладатиме на суб'єктів господарювання штраф у розмірі від 1 700 до 8 500 грн.

Штраф за схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів заплатить і працівник (від 1 700 до 8 500 грн).

Пластикові пакети конфіскуються і підлягають утилізації за рахунок суб'єкта розповсюдження.

Маркування

КпАП пропонується доповнити статтею про відповідальність за порушення правил маркування біорозкладних пластикових пакетів, що реалізуються через роздрібні торгівельні мережі та мережі ресторанного господарства. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців від 3 400 до 11 900 грн з конфіскацією пластикових пакетів.

У випадку ухвалення Закон набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини