Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виборчий процес: вибори за Зе

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186404_na-prokhannya-zelenskogo-na-sogodn-sklikano-pozachergove-zasdannya-vr

22 травня на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України, скликаному за вимогою Президента, народні депутати не включили в порядок денний сесії 8 скликання президентські законопроекти № 10317 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу та № 10319 про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України (визначені Президентом як невідкладні).

Така ж доля спіткала і законопроект № 10319-1, поданий групою народних депутатів, про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186424_deputati-vdmovilis-rozglyanuti-persh-prezidentsk-zakonoproekti-shchodo-viborchogo-protsesu

Президентський законопроект № 10319 передбачає відмову від застосування мажоритарної і впровадження в Україні пропорційної виборчої системи, а також зниження прохідного бар'єру для партій з 5 % до 3 %.

Як зазначено в пояснювальній записці до зазначеного законопроекту, дострокове припинення повноважень Парламенту та 60-денний строк для обрання нового його складу не дає змоги впровадити пропорційну систему з відкритими партійними списками на позачергових виборах народних депутатів України. Впровадження відкритих списків потребує кардинальних змін у системі адміністрування виборів, зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз'яснювальної роботи серед виборців щодо особливостей системи, прийняття більш як 60 відповідних постанов ЦВК, належної підготовки партій і кандидатів до проведення виборів за цією системою. Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися протягом 60-денного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, на думку Президента, практично неможливо. Саме тому Президент запропонував проводити зазначені вибори за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше, - це пропорційна виборча система із закритими партійними списками.

Законопроектом також запропоновано уточнити деякі положення чинного Закону "Про вибори народних депутатів України" відповідно до пропозицій ЦВК, зокрема в частині більш чіткого визначення поняття "проживання в Україні", підстав і порядку утворення спеціальних виборчих дільниць, процедури оприлюднення окремих рішень щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України тощо. Зокрема, згідно із законопроектом проживанням на території в межах державного кордону вважається проживання особи на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів. Не вважатиметься порушенням вимоги про проживання на території в межах державного кордону України виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування.

Законопроект № 10319-1 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками)», поданий групою нардепів, передбачає запровадження нової для українських загальнодержавних виборів виборчої системи - пропорційної виборчої системи з відкритими списками. На думку авторів законопроекту, актуальність зміни виборчої системи на пропорційну з відкритими списками обумовлена насамперед необхідністю забезпечення українських виборців заходами впливу на розподіл місць у списку відповідної політичної сили і, як наслідок - наданням права виборцям вирішувати питання про те, хто персонально з цього списку потрапить до Парламенту. Також за такою формою списків відбувається не лише змагання між політичними партіями, а і перерозподіл місць усередині списку.

Зміна виборчої системи матиме наслідком зміни у територіальній організації виборів, інформаційному забезпеченні виборів, правовому регулюванні процедур голосування (форми бюлетеня та способу його заповнення), підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування та результатів виборів.

У цьому законопроекті так само запропоновано встановити 3%-ний прохідний бар'єр. Загальнодержавний виборчий округ автори законопроекту пропонують поділити на 27 регіональних виборчих округів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини