Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IX Західноукраїнський юридичний форум у Львові: підсумки

2 квітня 2019, 12:43
550
0
Автор:
Реклама

28-29 березня 2019 року Львів привітав лідерів правничого ринку IX Західноукраїнському юридичному форумі. На відкритті заходу виступили членуй Правління Асоціації правників України Артем Стоянов та Андрій Романчука також Голова Відділення АПУ у Львівській області Роксолана Костур.

У перший день форуму руйнували питання взаємодії та подолання відриву між правничою освітою і практичною діяльністю юриста та інвестиційний клімат юридичного ринку країни.

Модератор заходу Максим Шевердінголова Комісії з питань удосконалення юридичної освіти, керуючий партнер АТ "Шевердін і партнери", наголосив, що знання випускників юридичних спеціальностей прагнуть вдосконалення. Через 5-7 років смороду будуть формувати усю правову політику державу. Це означає, що юридична освіта безперечно впливає на розбудову держави з верховенства права. Нещодавно МОН та Мін 'юст презентували Концепцію реформування юридичної освіти в Україні, з якою можна ознайомитися на сайтах обох міністерств.

Іван Шемелинецькерівник експертної групи з правової освіти Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності презентував зміст Концепції реформування юридичної освіти, який включає в собі:

· Забезпечення якісного відбору до правничої школи та контролю результатів навчання;

· Запровадження окремих траєкторій здобуття вищої юридичної освіти;

· Підвищення ефективності внутрішньої системи забезпечення якості вищої юридичної освіти;

· Переглядання змісту освітніх програм;

· Зміна підходів до державного фінансування вищої юридичної освіти;

· Організація наукових досліджень в галузі права;

· Особливості організації освітнього процесу;

· Професійний розвиток та навчання впродовж життя.

Іван Городиськийдиректор Школи права Українського Католицького Університету наголосив на тому, що правничий ринок за останній годину "помолодшав" : "За останні 3 роки юридична освіта в Україні зробила три позитивних та дуже вагомих крокі, одним із яких є складання ЗНО при вступі на магістратуру, завдяки чому студенти отримують реальну академічну мобільність".

Тарас Бачинськийпартнер АТ "Бачинський та партнери", оприлюднив власне соціологічне дослідження, в якому головними проблемами стало вдосконалення знань з юридичної англійської мови та IT права. Зокрема, практикуючі правники зазначили, що їм би хотілося детально вивчати судову практику та курс корпоративного права. Зважаючи на ті, що багато українських студентів навчається за кордоном, варто задуматися як зможемо вирівняти можливості навчання у нашій країні та інших країнах світу.

До питання інвестиційного клімату долучився Маркіян Мальськийк.ю.н., адвокат, партнер, керівник Західноукраїнської філії АТ Arzinger, Почесний консул Австрійської республіки у м Львові. За його словами, доцільними зміни стосуються валютного контролю, серед нововведень: збільшення вдвічі граничного рядок здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами - до 365 днів; збільшення ліміту на перекази іноземної валюти за кордон без відкриття рахунку для фізичних осіб - з 15 до 150 тис. грн./рік; уніфікація переміщення валютних цінностей через кордон (для юридичних та фізичних осіб). "Варто згадати й про корпоративну реформу. Завдяки цьому відбулося кардинальне реформування інституту Товариств з обмеженою відповідальністю (прийняття Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю"). Значна зміна пройшла в регулюванні Акціонерних Товариств, шляхом запровадження механізмів Squeeze Out та Sell Out (ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах"). Зокрема, запровадження інституту "корпоративного договору" (ст.7 Закону "Про ТОВ та ТДВ" ), як ефективного механізму врегулювання відносин між учасниками", - наголосив пан Маркіян.

Ігор Маркевичпартнер Amigo Partners, розповів як привести в Україну інвестора, який навіть не чув про Україну. Виявилося, що цьому слугує наше правове регулювання, принцип "UP OR OUT" (іншими словами - в нашій країні є вільні ніші) та наявність хороших кадрів.

На противагу Даріуш Домагальськийкеруючий партнер ЮК AXELO, пояснивши, що завдяки сприятливому інвестиційному клімату: відсутність корупції, присутності позитивного підхіду державних органів та змоги заснування господарської діяльності українці інвестують в Полещу.

Другий день заходу вітальними словами відкрили Денис Бугайчлен Правління Асоціації правників України, Роксолана КостурГолова Відділення АПУ у Львівській області, Сергій ПрилипкоЧлен ВККСУ та Володимир Ліснийпартнер українського офісу ЮК AXELO.

Деручи сесія присвячена процесуальним кодексам та результатам руху. Нещодавно Проект ЄС "ПРАВО-JUSTICE" створив шість регіональних Рад реформ правосуддя у кількох містах по всій Україні. Результати моніторингу імплементації нових Цивільного та Господарського процесуальних кодексів оприлюднив Довидас Віткаускас. "Нові кодекси ввели багато принципових підходів. Більш того, мі отримали преамбулу (пояснення) до цих документів, що буває в Україні досить рідко. Але, проблеми залишаються. Існують деякі міфи, в які вірять в Україні не та сприймають у Європі. Один із них стосується активності суді. У Європі він активний в управління та менеджменті процесу. Також, не потрібно думати, що хтось про вас подбає. Завжди пам'ятайте про ті, що захист прав залежить від самої людини, а не судді. Суд допомагає тільки тоді, коли вже всі варіанти вирішення ситуації вичерпані", - наголосив пан Довидас.

Невід'ємною частиною стало обговорення корпоративних спорів.

Микола Максимовадвокат, керівник корпоративної практики ЮК "RIYAKO&PARTNERS" озирнув останні тенденції судової практики у сфері визнання недійсними та розірвання договорів купівлі- продаж корпоративних прав. На думання пана Максима, щодо цієї тими існує три проблеми: "Деручи пов'язана з юрисдикцією зазначеної категорії справ, друга стосується підстави для визнання недійсними та розірвання договорів купівлі- продаж корпоративних спорів. Третя проблема - правові наслідки визнання недійсними та розірвання договорів купівлі- продаж корпоративних прав".

У заключній сесії йшлося про практичні кейси виграних справ, модератором якої виступив Володимир Рудниченкорадник, керівник практики кримінального права МЮФ Integrites, адвокат.

На завершення Валерія Коломієць, адвокат, індивідуальна адвокатська практика, руйнувала цікаву тему: "задовольнити клопотання прокурора неможливо задовольнити клопотання адвоката".

Лайфхак додавши Артем Дроздовпартнер AO AVER LEX, говорив про методи вилучення інформації з мобільних пристроїв, безпеку використання та особливості судових експертиз. Щоб убезпечити собі варто:

· Пароль не менше 6 символів і його зміна принаймні кожні 3 місяці;

· Використовувати якісний гаджет з потужним процесором;

· Використовувати якісний гаджет з потужним процесором;

· Встановити двофакторну (двокрокову) аутентифікацію на месенджері;

· Самостійно не розблоковувати телефон під година обшуку чи з інших підстав його вилучення;

· Перед вилученням смартфону, за можливості, перезавантажити його.

· При виникненні підозрілих ситуацій перейдіть в налаштування та проведіть дослідження телефону.

Спікери висловили свої сподівання щодо отримання зворотнього зв'язку щодо проекту від всіх учасників освітнього процесу до 25 квітня, аби разом розробити суспільний документ, який допоможе змінити юридичну освіту в Україні. Долучайтеся!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини